• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Põlvamaa ettevõtete TOP 2010: 'Kes ei riski, see šampanjat ei joo!'

  Peetri Puit saavutas sel aastal Äripäeva koostatud maakondade edetabelis teise koha, möödunud aastal oldi esimesel positsioonil. Head tulemused on Peedomaa sõnul tulnud tänu targalt tehtud investeeringutele ja suurele tööle.
  Küsimustele vastab Peeter Peedomaa.
  Kuidas eelmise aasta tulemustega rahule jäite? Pole põhjust nurisemiseks! Tööd sai tehtud tublisti, sellest ka need head numbrid.
  Mis olid veel tõusu indikaatoriteks? Piilusime rohkem ekspordi poole.
  Kas leidsite mõne uue turu? Pigem tegelesime intensiivselt olemasolevate klientidega, samuti uute klientide kaasamisega. Uusi turge juurde ei tulnud, aga kliendibaas suurenes. Käive kasvas mullu umbes 30 protsenti.
  Kas tegite mullu ka suuri investeeringuid? Jah, me soetasime ühe hästi suure talahöövli, see realiseerus küll selle aasta alguses, aga investeeringu otsus ja investeering tehti eelmise aasta lõpus. See oli vanas rahas ca 6,5 miljonit krooni.
  Milliseid tulemusi ootate sellelt aastalt? Kõik need investeeringud, mis me tegime 2009. ja 2010. aastal, on avaldanud mõju ka meie tulemustele ja tänu neile oleme suutnud tõsta efektiivsust. Need avaldavad kindlasti mõju ka meie käibele. 2011. aastal oleme me ilmselt paremad kui aastal 2010. Tuleb nii käibe kui ka rentaabluse kasv.
  Kas olete uusi töötajaid palganud või olemasolevate palku tõstnud? Oleme palga suhtes teinud korrektuure ja praktiliselt kõigi töötajate palgad on tõusnud. Me ei räägi siin 1-2 protsendist, palk tõusis oluliselt rohkem.
  Ärikliima on praegu kogu Euroopas natuke liiga närviline. Eks aeg näitab, väga uljalt töötajaid juurde võtta plaanis ei ole. Lähimad talvekuud peaksid tooma selgust. Kui vähegi kindlust on, siis me kindlasti suurendame oma töötajaskonda.
  Mis tagaks selle kindluse? Ega üheselt öelda ei saa. Seda tuleb oma sisetunde järgi hinnata, teha otsused ja võib-olla ka teatud riske võtta.
  Mida Teie arvate, kas tuleval aastal tuleb uus kriis, mida paljud majanduseksperdid ja analüütikud on ennustanud? Analüütikute juttu ei saa päris kõrvale lükata, aga päris uskuda ei saa seda ka. Sealt tuleb enda jaoks seiskoht välja kujundada ja sellest lähtuda.
  Mina oleksin pigem optimistlik. Ma pigem ei usu, et tuleb suur kriis. Vähemalt meie sektoris. Laiemas fookuses ei julgeks väga kommenteerida.
  Mis on teie sektori ettevõtjate suuremad murekohad järgmisel aastal? Kõik sõltub sellest, mida finantsmajandus teeb. See mõjutab kõiki - keda rohkem ja keda vähem.
  Aga kui võtta aluseks, et meie peamine ekspordimaa on Saksamaa, siis rääkides oma klientidega ja uurides nende seiskohti, siis ka seal tundub olevat optimistlik meelestatus, vähemalt ei kuma sealt pessimismi.
  Arvestades ettevõtte suurust oma sektori suhtes, siis usun, et meie suudame oma toodangule leida niši, kus suudame selle realiseerida.
  Olete teinud ka tagavaraplaani juhuks, kui läheb halvemaks? Variant B on ikka olemas, aga ma usun, et kui me tulime eelmisest kriisist päris normaalselt välja, siis me suudame ka järgneva kriisiga toime tulla ja selle üle elada, juhul kui see tõesti peaks tulema.
  Minister Jürgen Ligi ütles, et hirm hoiab paljusid ettevõtjaid tagasi, nad ei investeeri nii palju ja see hoiab ka majandust tagasi. Mida Teie soovitaksite ettevõtjatele? Me ise teatud mõttes tegelikult ka riskisime 2008. ja 2009. aastal, kui me realiseerisime oma investeerimisplaani. Võtsime n-ö sellel halval ajal omad riskid. Ja kui majandus hakkas tõusma, siis olime kohe valmis oma investeeringutega töötama. See õigustas end.
  Väga suuri riske ei soovitaks võtta, aga hirmul olla ei ole ka põhjust. Teatud piirini peab siiski riskima ja otsuseid tegema.
  Kes ei riski, see šampanjat ei joo? Jah, see ütlus peab paika. Mitte küll alati, aga enamalt jaolt jah.
  Autor: Kaisa Tahlfeld
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tegelikult oleme me eriolukorras – käitugem siis vastavalt
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Reklaamimüügi TOPi võitja: olime valmis suuremaks kukkumiseks
Äripäeva reklaamimüügi TOPi võitis Postimees Grupp, mille müügidirektori Taavi Lätti sõnul oldi eelmisel aastal valmis suuremaks kukkumiseks, kuna reklaamimüük sai koroonakriisist tugevalt pihta.
Äripäeva reklaamimüügi TOPi võitis Postimees Grupp, mille müügidirektori Taavi Lätti sõnul oldi eelmisel aastal valmis suuremaks kukkumiseks, kuna reklaamimüük sai koroonakriisist tugevalt pihta.
Fotod: varju hoidnud ERIALi niiditõmbajad astusid kohtu ette
Kohe algab Hoiu-laenuühistuga ERIAL seotud isikute kriminaalasjas esimene sisuline arutelu.
Kohe algab Hoiu-laenuühistuga ERIAL seotud isikute kriminaalasjas esimene sisuline arutelu.