Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Konkurentsiamet: silm on peal kõigil sektoritel

  Jälgime kõiki konkurentsiseaduses sätestatud rikkumisi, sest peame tagama kogu majandusliku toimemehhanismi jätkuvuse, ütles konkurentsiameti juht Märt Ots Äripäeva tänasel seminaril „Kuidas tulla toime konkurentsiõigusega?“

  „Konkurentsiõigust on vaja, sest maailmas on aru saadud, et keelatud kokkulepped on majandusarengut takistav tegur,“ rääkis Ots.
  Erinevates riikides on konkurentsiõiguse osas erinev seadusandlus. „Eesti on valinud tee, kus sellistesse rikkumistesse suhtutakse rangemalt kui teistes ELi riikides,“ märkis Ots, kelle kinnitusel on kriminaalmenetlus veel ka USAs, Suurbritannias, Iirimaal.
  Ots rõhutas, et konkurentsiameti tegevusvaldkond on lai, sest amet pole mitte ainult konkurentsiseaduse alusel menetleja, vaid ka erinevate sektorite vaatleja. „Selge on see, et kõik konkurentsiseaduses sätestatud rikkumised on meie prioriteet ja need on olulised,“ kinnitas Ots. Rikkumised pälvivad juhi sõnul konkurentsiameti tähelepanu, kuna on efektiivset konkurentsi takistavad.
  Otsa kinnitusel pole konkurentsiseaduse eesmärk üksiku konkurendi kaitsmine, vaid konkurentsi kui majandusliku toimemehhanismi jätkuvuse tagamine. Näiteks tõi Ots ühe riigikohtu lahendi, kus on öeldud, et seaduse eesmärk on tarbijate heaolu läbi efektiivse konkurentsi.
  Majanduses on Otsa hinnangul ülioluline prioriteet jälgida tsunftide teket. „Täna näidatakse palju näpuga Kreekale, kus oli põhjalikult neid tegevusalasid, millele puudub vaba juurdepääs. Piiratud on nii transport, juuksuriäri jne, kus peab olema tsunfti liige, muidu tegutseda ei saa,“ selgitas Otsa.
  Majanduse arengule aitab juhi sõnul kõige paremini kaasa  toimiv konkurents ehk turu kontsentratsiooni vältimine, keelatud kokkulepete vastu võitlemine ja loomulike monopolide reguleerimine.Ta lisas, et alati tuleb kriitiliselt vaadata ka erinevate majandusharude riiklikku subsideerimist. „Meil õnneks pole tsunfte, pole ka väga palju subsiidiume. Samas vaatame alati, et kui kusagil kehtestatakse subsiidium, kas seda on vaja või mitte,“ lausus Ots.
  Kuna kõike korraga hästi teha ei saa, siis on seatud teatud prioriteedid. Nendeks on konkurentide vahelised konkurentsikahjustavad kokkulepped, vertikaalsed kokkulepped, millel on horisontaalne mõju turul ning turuanalüüside koostamine
  Statistika näitab, et enne uue konkurentsiameti loomist 2007. aastal polnud konkurentsiamet alustanud ühtegi menetlust ettevõtjate vahelise konkurentsi kahjustavad kokkulepete põhjal. 2008.-2010. aastani algas amet 19 menetlust. Pooleliolevad mahukamad kohtueelsed menetlused on hetkel leivaliit, piim ja turvateenused.2008.-2010. aastal ameti poolt alustatud kõikidest menetlustest on 19 kriminaalasja, 114 haldusasja ja 7 väärteoasja.
  Turgu valitseva seisundi puhul on Otsa sõnul aktuaalsed sektorid post, energeetika, jäätmemajandus ja ravimite müük. Tegelikult ei jää tema kinnitusel tähelepanuta ka turul toimuv, nii konkreetsed turumoonutused kui ka pikaajalisemad turukäitumise uuringud. „Näiteks analüüsisime eelmise aasta augustis toimunud elektribörsi hinnahüpet. Sügava tähelepanuga jälgime ka ajakirjanduses kajastatavat, näiteks suhkru hind, kus püüame analüüsida ja leida põhjendust, miks see nii kõrge on,“ rääkis Ots.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kakskeelse Eesti visa, aga pöördumatu lõpp
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA Esindajatekoda annab heakskiidu 430 miljardi dollari suurusele kulutuste plaanile
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand: kui iseloomud ei klapi, siis koostööd ei tule
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.