• Jaga lugu:

  Konkurentsiamet: silm on peal kõigil sektoritel

  Jälgime kõiki konkurentsiseaduses sätestatud rikkumisi, sest peame tagama kogu majandusliku toimemehhanismi jätkuvuse, ütles konkurentsiameti juht Märt Ots Äripäeva tänasel seminaril „Kuidas tulla toime konkurentsiõigusega?“

  „Konkurentsiõigust on vaja, sest maailmas on aru saadud, et keelatud kokkulepped on majandusarengut takistav tegur,“ rääkis Ots.
  Erinevates riikides on konkurentsiõiguse osas erinev seadusandlus. „Eesti on valinud tee, kus sellistesse rikkumistesse suhtutakse rangemalt kui teistes ELi riikides,“ märkis Ots, kelle kinnitusel on kriminaalmenetlus veel ka USAs, Suurbritannias, Iirimaal.
  Ots rõhutas, et konkurentsiameti tegevusvaldkond on lai, sest amet pole mitte ainult konkurentsiseaduse alusel menetleja, vaid ka erinevate sektorite vaatleja. „Selge on see, et kõik konkurentsiseaduses sätestatud rikkumised on meie prioriteet ja need on olulised,“ kinnitas Ots. Rikkumised pälvivad juhi sõnul konkurentsiameti tähelepanu, kuna on efektiivset konkurentsi takistavad.
  Otsa kinnitusel pole konkurentsiseaduse eesmärk üksiku konkurendi kaitsmine, vaid konkurentsi kui majandusliku toimemehhanismi jätkuvuse tagamine. Näiteks tõi Ots ühe riigikohtu lahendi, kus on öeldud, et seaduse eesmärk on tarbijate heaolu läbi efektiivse konkurentsi.
  Majanduses on Otsa hinnangul ülioluline prioriteet jälgida tsunftide teket. „Täna näidatakse palju näpuga Kreekale, kus oli põhjalikult neid tegevusalasid, millele puudub vaba juurdepääs. Piiratud on nii transport, juuksuriäri jne, kus peab olema tsunfti liige, muidu tegutseda ei saa,“ selgitas Otsa.
  Majanduse arengule aitab juhi sõnul kõige paremini kaasa  toimiv konkurents ehk turu kontsentratsiooni vältimine, keelatud kokkulepete vastu võitlemine ja loomulike monopolide reguleerimine.Ta lisas, et alati tuleb kriitiliselt vaadata ka erinevate majandusharude riiklikku subsideerimist. „Meil õnneks pole tsunfte, pole ka väga palju subsiidiume. Samas vaatame alati, et kui kusagil kehtestatakse subsiidium, kas seda on vaja või mitte,“ lausus Ots.
  Kuna kõike korraga hästi teha ei saa, siis on seatud teatud prioriteedid. Nendeks on konkurentide vahelised konkurentsikahjustavad kokkulepped, vertikaalsed kokkulepped, millel on horisontaalne mõju turul ning turuanalüüside koostamine
  Statistika näitab, et enne uue konkurentsiameti loomist 2007. aastal polnud konkurentsiamet alustanud ühtegi menetlust ettevõtjate vahelise konkurentsi kahjustavad kokkulepete põhjal. 2008.-2010. aastani algas amet 19 menetlust. Pooleliolevad mahukamad kohtueelsed menetlused on hetkel leivaliit, piim ja turvateenused.2008.-2010. aastal ameti poolt alustatud kõikidest menetlustest on 19 kriminaalasja, 114 haldusasja ja 7 väärteoasja.
  Turgu valitseva seisundi puhul on Otsa sõnul aktuaalsed sektorid post, energeetika, jäätmemajandus ja ravimite müük. Tegelikult ei jää tema kinnitusel tähelepanuta ka turul toimuv, nii konkreetsed turumoonutused kui ka pikaajalisemad turukäitumise uuringud. „Näiteks analüüsisime eelmise aasta augustis toimunud elektribörsi hinnahüpet. Sügava tähelepanuga jälgime ka ajakirjanduses kajastatavat, näiteks suhkru hind, kus püüame analüüsida ja leida põhjendust, miks see nii kõrge on,“ rääkis Ots.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Indrek Alliksaar: hinnad kerkivad, kuid pelgalt see ei pruugi õnne õuele tuua
Keerulistes oludes on juhtimiskvaliteet eriti tähtis, et leida õige strateegia, mille abil uues olukorras efektiivsuse näitajaid ja kasumlikkust kasvatada, kirjutab KPMG auditi juht Indrek Alliksaar Äripäeva Infopanga ehitusmaterjalide tootjate aastaraportile antud kommentaaris.
Keerulistes oludes on juhtimiskvaliteet eriti tähtis, et leida õige strateegia, mille abil uues olukorras efektiivsuse näitajaid ja kasumlikkust kasvatada, kirjutab KPMG auditi juht Indrek Alliksaar Äripäeva Infopanga ehitusmaterjalide tootjate aastaraportile antud kommentaaris.
Ostjad naasid pärast järsku langust Hiina turule
Tublisti pihta saanud Hiina turgudele naasid ostjad ning Aasia turud taastusid eelmise nädala lõpu langusest, vahendab Reuters.
Tublisti pihta saanud Hiina turgudele naasid ostjad ning Aasia turud taastusid eelmise nädala lõpu langusest, vahendab Reuters.
Pfizer ja Moderna tõstsid koroonavaktsiini hinda
Vaktsiinitootja Pfizer tõstis Euroopa uutes tarnelepingutes COVID-19 koroonavaktsiini hinda enam kui veerandi võrra ja Moderna üle kümnendiku võrra, kirjutab Financial Times.
Vaktsiinitootja Pfizer tõstis Euroopa uutes tarnelepingutes COVID-19 koroonavaktsiini hinda enam kui veerandi võrra ja Moderna üle kümnendiku võrra, kirjutab Financial Times.
Olümpiavõitja õpetus: ära põleta end enne lahingut läbi
Kõige pingelisem hetk on vahetult enne matši, kus on tähtis mitte läbi põleda, lausub olümpiavõitja Irina Embrich kuldsed sõnad, mis sobivad samahästi nii vehklemise kui ka iga teise elus ette tuleva lahingu kohta.
Kõige pingelisem hetk on vahetult enne matši, kus on tähtis mitte läbi põleda, lausub olümpiavõitja Irina Embrich kuldsed sõnad, mis sobivad samahästi nii vehklemise kui ka iga teise elus ette tuleva lahingu kohta.