"Toidu hindu tõstavad poliitilised otsused"

Kadrin Karner 31. oktoober 2011, 11:30

Hinnatõusule on hoogu juurde andnud poliitilised otsused ja tahte puudumine maksupoliitikaga hinnatõusu ohjeldada, leidis toiduliidu juht Sirje Potisepp.

"Eksperdid on ennustanud, et toiduainete hinnad peaksid hakkama langema, tegelikult aga pole seda juhtunud," räägib Potisepp. "Ilmselt pole lootuski, et toiduainete hinnad veelgi ei tõuse. Elektri ja kütuse hinnatõus mõjutab absoluutselt kõiki hindu, see kandub edasi, kuigi mõju ei pruugi avalduda kohe."

Viimastel kuudel on Potisepa sõnul hinnatõusu veduriks olnud kaupadest suhkur, värsked puu-ja köögiviljad ja kohvi. "Teisalt on sellele hoogu juurde andnud poliitilised otsused, õigemini tahte puudumine maksupoliitikaga hinnatõusu ohjeldada," lisab Potisepp, tuues näiteks ka tõsiasja, et riigi plaanitud energiahinna tõusul on teinegi külg.

"Mida suurema osa inimeste palgast haaravad kodukulud, seda vähem saavad nad toitu osta," toonitab Potisepp. "Meediast võib jääda mulje, et tootjatele hinnatõus meeldib. Vastupidi – see teeb meid hoopiski väga murelikuks. Meil on tarbijat vaja täna, homme ja ülehomme. Riik saaks hinnatõusu ohjata aktsiise kärpides või vähemalt aktsiisitõuse edasi lükates. Mis majanduse elavnemisest me räägime, kui siseturul valitseb langus." 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    02. November 2011, 09:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing