Rainer Saad • 1. november 2011 kell 15:40

Fitch: referendum suurendab maksejõuetuse ohtu

Fitch Ratings ütles täna, et Kreeka peaministri otsus, panna uus abipakett rahvahääletusele, tõstis oluliselt Kreekale pealesurutud ja korrapäratu maksejõuetuse ohtu ning riski euroalast lahkumiseks.

Fitch ütles, et referendum suurendab oluliselt Kreeka ja terve euroala panuseid. Teine abipakett, mis kiideti heaks möödunud nädalal, nõuab Kreekalt üha suuremaid kärpeid. Kreeka peaminister šokeeris globaalseid turge otsusega panna uus abipakett rahvahääletusele. Investorites tekitab see kahtlust, kas Kreeka elanikkond nõustub edasiste säästukavadega.

„Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondi abipaketile "ei" ütlemine suurendab Kreekale pealesurutud ja ebakorrapäratut maksejõuetust, mis lõppeb sellega, et Kreeka võib lahkuda euroalast,” ütles reitinguagentuur oma raportis. „Kreeka selline samm vähendab oluliselt euroala stabiilsust.”

Euroopa Nõukogu president Herman Van Rompuy ja Euroopa Komisjoni juht Jose Manuel Barroso ütlesid oma avaldustes, et nad olid arvestanud Kreeka kavatsusega pidada referendum.

„Me oleme täiesti kindlad, et Kreeka austab kohustusi seoses euroala ja rahvusvahelise üldsusega,” seisis ühisavalduses.

Fitchi arvates suurendab referendumi "ei" vastus ebakindlust oluliselt. „Arvestades Kreeka suure võlakoorma tagasimakse graafikut 2012. aasta esimeses kvartalis, on näha, et ilma välise rahalise toetuseta võib järgneda sunniviisiline ja korratu maksejõuetus." 

Hetkel kuum