Alyona Stadnik • 10. november 2011 kell 11:39

Leis: bluffijad kaotavad selles aastakümnes

Praegune kümnend jääb kaotatud aastakümneks riikidele, kes on siiamaani elanud üle jõu ning bluffinud, lausus Premia Foodsi juhatuse esimees Kuldar Leis.

"Bluffijatele tuleb see kukkumine väga valus, sest nad on harjunud hea eluga.Need riigid ja ettevõtted, kes on võtnud vähem riske ja on tugevad, saavad veel tugevamaks," vastas Leis Äripäeva päevaküsimusele.

Ta lisas, et väiksemad ning paindlikumad riigid ja ettevõtted saavad sellest olukorrast võita. "Ma arvan, et vaadatakse ka teatud hinnanguid üle, et rohkem oleks energiasäästu ning alternatiivenergiat lähiajal, kuna ressursid hakkavad otsa saama ja on kallid," arutles Leis.

Tema sõnul on väikestel ning paindlikumatel riikidel lootus teha kiireid pöördeid. Ta tõi näitena Eesti IT ja praeguse elektriautode projekti. "Sellistega me saame silma paista maailma tasemel ning leida oma niši," lausus Leis.

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Christine Lagarde hoiatas, et Euroopa kriisi tõttu võib maailmamajandust ees oodata kadunud aastakümme. Ta märkis Hiinas, et Euroopa võlakriis on tekitanud ebakindlad väljavaated kogu maailma majandusele. Äripäeva päevaküsimus oli, kas käesolev kümnend jääb kaotatud aastakümneks.

Hetkel kuum