Ketlin Rauk • 15. november 2011 kell 21:00

3. koht: Nafta hinnatõus mõjutas käekäiku

OÜ Kiviõli Keemiatööstuse ja kogu põlevkiviõlitootjate edukust mõjutas suurel määral nafta maailmaturu hind, mis viimasel ajal on oluliselt tõusnud.

Kiviõli Keemiatööstus on järjepidevalt põlevkiviõli tootnud alates 1999. aastast. Ettevõtte kommunikatsiooni- ja haldusjuht Raivo Lott ütleb, et põlevkiviõlitootjate edukust mõjutab kindlasti nafta maailmaturu hind ja muidugi tooraine olemasolu ja kättesaadavus. "Viimastel aastatel on nafta hinnad võrreldes näiteks paari aasta taguste majanduslanguse aegsete hindadega oluliselt tõusnud, see on mõjutanud ka ettevõtte käekäiku," kinnitab ta.

Ettevõttes on viimastel aastatel töötanud ligi 650 töötajat, kellest 400 Kiviõlist. "Tänavu on alustatud ka personali töötasu tõstmist," räägib Lott. "Aastaga on töötasu tõusnud umbes 10%."

Kiviõli Keemiatööstuse viimaste aastate olulisemad sündmused on Loti sõnul kindlasti seotud põlevkiviga. "Selle ümber keerlevad kohtuprotsessid nn maaomanikega pole siiani lõppenud," tõdeb ta. "Oluline on see, et alates selle aasta maist saab Kiviõli Keemiatööstus kaevandada põlevkivi Põhja-Kiviõli II karjääris." Ta lisab, et paraku jätkuvad siin kohtuvaidlused. "On tähtis, et ettevõte saaks end ise õlikiviga varustada, sest nagu aeg on näidanud, jääb teiste põlevkivitarnijate puhul puudu just varustuskindlusest," märgib Lott.

Hetkel kuum