Romet Kreek • 22. november 2011 kell 9:31

Investorid ei oota Prantsuse õnnetust ära

Investorid ei istu, käed rüpes,      kuni Prantsusmaa kaotab tippkrediidireitingu ehk AAA,         vaid müüvad võlakirju.

Prantsuse 10aastaselt võlakirjalt nõutakse Saksamaa samalaadse paberiga võrreldes ekstra 155 baaspunkti suurust tootlust. 17. novembril oli vahe 200 baaspunkti, mis oli kõige suurem vahe alates 1990. aastast. Aprillis oli vahe 28 baaspunkti. Prantsuse 10aastase võlakirja tootlus oli 3,47 protsenti. Prantsuse laenukulud on enam kui protsendipunkti võrra kõrgemad AAA-reitinguga Suurbritanniast.

„Prantsusmaad ei kaubelda enam, nagu sellel riigil oleks AAA-reiting,“ ütles Newedge Groupi strateeg Bill Blain, kes soovitab osta Briti võlapaberit. „Turg on oma otsuse juba langetanud.“

Credit Suisse kirjutas eile kundedele, et Prantsuse 10aastase võlakirja tootlus võib ületada viie protsendi taseme. „Euroala liidrid peavad viivitamatult jõudma kokkuleppele eelarve ja poliitilises liidus jaanuari kekspaigaks, et päästa 17-liikmeline euroala.

Prantsusmaal on euroala AAA-maadest suurim võlakoormus, mis ulatus 85 protsendini SKPst. Prantsuse pangad on ka suurimad viie kriisist räsitud euroala maa võlakirjade omanikud. Juunis oli neil 681 miljardi euro eest nende riikide pabereid.

„Prantsusmaa ei ole mingil juhul AAA-reitinguga maa,“ ütles Glendevon King Asset Managementi fondijuht Nicola Marinelli. „Prantsuse pangad on väga avatud euroala perifeeria riskile. Kui nad peavad need laenud praegustele tasemetele ümber hindama, saavad nad hiigelkahjumid.“

Hetkel kuum