Kristina Traks • 23 november 2011

Poola IT-hiiglane trügib Eesti turule

ABC Data kavatseb müügi Eestis ja Lätis käivitada juba alates 1. detsembrist, teatas news2biz Poland. Ettevõte loodab siinsetele riistvaramüüjatele saada kõvaks konkurendiks nii hindade kui ka tootevaliku poolest. Ettevõte on Leedu turul tegutsenud juba aasta jagu, pakkudes sealsetele klientidele sama tootevalikut samade hindadega nagu Poolaski. Nõnda on Poola firma saanud vähem kui aastaga kätte kümnendiku Leedu elektroonika- ja IT-kaupade turust. "Me tahame olla TOP 3 tegijate hulgas igal turul, kuhu siseneme," ütles Bernat.

Elioni jaekaubandusäri IT-valdkonna juht Aivar Ots ütles, et Elioni jaoks on uue firma tulek siinsele turule hea uudis, sest on loota, et hinnad edasimüüjatele ja klientidele lähevad madalamaks. "Kui vaadata näiteks Saksamaa elektroonikapoodide hindu, siis on sealsed hinnad madalamad kui Eestis. See on nii, sest mahud on suuremad," rääkis Ots.

"Balti riikides on olukord praegu selline, et siin tõsiselt suuri tegijaid pole. Väikesed tegijad head hinda ei saa," rääkis ta. "Seega klientide ja jaemüüjate jaoks on uue ettevõtte tulekturule hea uudis. Konkurents hulgimüüjate vahel suureneb ja see survestab kõiki oma hinnapoliitikat üle vaatama."

Ots ütles, et Balti riikides pole ABC Data veel tuntud. "Nad alles rajavad oma teed. Poola on suur riik ja kui nad on sealsel lokaalsel turul suured tegijad, siis nad üldkokkuvõttes ongi suured tegijad, sest mahud on väga suured," ütles ta. "Ühele suurele on Eestis ruumi küll, sest meie turul on praegu palju väikeseid tegijaid, kuid suuri pole," lisas ta.

Kas poolakad võivad oma tulekuga Eesti elektroonikakaupade turu ümber mängida? "Kuna me ei tea nende strateegiat, siis me ei oska seda praegu hinnata. Selle põhjal, mis nad Leedus tegid, ei saa nende käitumist Eesti turul prognoosida. Eesti ja Leedu klientide ostukäitumine on väga erinev," sõnas Ots. "Elame, näeme!"

IT ning olmeelektroonika hulgimüügi- ja logistikafirma ALSO Balti haru juht Anti Kuiv ütles, et ta ei hakka võimalike konkurentide plaane kommenteerima. "Meil on siin demokraatia ja turumajandus, igaüks võib teha, mis tahab -, ja need, kellel on raha, võivad endale ka vigu lubada," lisas ta.

Hetkel kuum