Sirje Rank • 30. detsember 2011 kell 13:23

Ungari seab ohtu IMFi abi

Ungari väljavaated saada IMFilt abilaenu kahanesid täna, kui parlament võttis vastu uue keskpanga tegevust reguleeriva õigusakti, mis õõnestab keskpanga iseseisvust.

Nädalapäevad tagasi oli see üks peamisi põhjusi, miks Ungari kõnelused IMFi ja Euroopa Komisjoniga võimaliku tugilaenu üle katki jäid, vahendas agentuur Bloomberg.

Ungari parlament jättis keskpanga juhi ilma õigusest nimetada oma asetäitjaid, laiendas intressimäärasid otsustava komisjoni liikmeskonda ning lisas kolmanda asepresidendi ametikoha. Teine vastu võetud õigusakt võimaldab keskpanga juhi staatust pisendada, kui keskpank peaks edaspidi liidetama finantsjärelevalvega.

„Keskpanga seaduse vastuvõtmine näitab, et Ungaril ei ole tõsist soovi IMFi abilaenu saada,“ ütles fondijuht Gabor Orban. „Valitsus on idee õhku visanud, kuid tegelikult tahetakse aega võita lootuses, et maailmamajanduse olukord paraneb ja tugilaenu polegi vaja.“

Uus regulatsioon keskpanga kohta kahjustab oluliselt riigi huve, võimaldades poliitikutel sekkuda rahapoliitikasse ning seades ohtu majandusliku stabiilsuse, teatas Ungari keskpank.

Forint jätkas odavnemist, kaubeldes euro suhtes 311,1 forinti tasemel.

Detsembris jättis agentuuri Moody’s eeskujul Ungari investeerimisjärgu reitingust ilma ka reitinguagentuur S&P. Ungari forint on euro suhtes poole aastaga odavnenud 15%.

Eilsel võlakirjaoksjonil õnnestus Ungaril turult saada vähem kui pool soovitud summast. Laenamiskulud kerkisid aasta kõrgeimale tasemele. 2022. aastal tagasimaksmisele kuuluva võlakirja tootlus kerkis 9,7%-le.

Ungari peaminister Viktor Orban ütles täna, et Ungari saab hakkama ka ilma IMFi abita, ehkki võimalik tugilaen aitaks investorite usaldust suurendada.

Möödunud kuul otsustas Ungari kombata uue IMFi tugilaenu võimalust, kui riigi laenamiskulud järsult kasvasid, riigil ei õnnestunud soovitud koguses võlakirju müüa, forint nõrgenes ja reitinguagentuurid hoiatasid reitingukärpega.

Euroopa Komjsoni novembrikuise prognoosi järgi on ELi Ida-Euroopa liikmesriikidest suurima võlakoormaga Ungari majanduskasv tuleval aastal teiste selle grupi riikidega võrreldes kõige aeglasem.

Lisaks „ebatraditsioonilistele“ majanduspoliitilistele sammudele, mis hõlmasid muu hulgas erapensionifondide riigistamist, on Ungari valitsus järk-järgult õõnestanud ka sõltumatute institutsioonide iseseisvust. Võimupartei saadikud võtsid ametist maha ülemkohtu peakohtuniku, kitsendasid konstitutsioonikohtu volitusi, muutsid põhiseadust, vahetasid eelarvekomitee välja peaministri liitlastest moodustatud komiteega, lõid meedia kontrolliorgani, mida juhivad võimupartei nimetatud liikmed, ning valisid oma partei liikme riigikontrolli etteotsa.

Hetkel kuum