Sirje Rank • 16. veebruar 2012 kell 9:17

Nõunik soovitab Soomele Eesti maksumudelit

Jorma Eloranta, kes sai Soome valitsuselt läinud aastal ülesande uurida meetmeid, mis Soome uusi investeeringuid tooks, soovitab jätkata ettevõtte tulumaksu kärpimist ning võtta eeskuju Eesti maksumudelist, kirjutab Helsingin Sanomat.

Eloranta hinnangul on selle aasta algusest Soomes 26 protsendilt 24,5 protsendile alanenud ettevõtte tulumaks jätkuvalt liiga kõrge. Konkurentsivõimelisem tase oleks 20-22%. Aastani 2020 võik ettevõtte tulumaks igal aastal alaneda 0,5 protsendipunkti võrra. Ja kui majandus seda lubab, siis veelgi kiiremini, leiab nõunik.

Eloranta, kes on 28 aastat töötanud erinevates firmades, muudaks Soome maksusüsteemi veelgi radikaalsemalt. Ta seab eeskujuks Eesti mudelit, kus reinvesteeritud kasumit ei maksustata ning ka dividendid on madalamalt maksustatud. Soomes oleks sellise mudeli sisseviimisel väga tugev mõju.

Eloranta pakub välja ka rea muid maksumuudatusi, näiteks maksukergendused uurimis- ja arendustöö edendamiseks.

Eloranta hinnangul on investeeringute saamine tahtmise küsimus. Valitsusel tuleb teha põhimõtteline otsus, et lähiaastatel seatakse eesmärgiks investeeringud ja töökohtade loomine erasektoris. Samal ajal tuleb jätkata kärpeid avalikus sektoris, et peatada Soome võlakoorma kasv.

Hetkel kuum