3. märts 2012 kell 11:31

Internet uinutab mõistuse

Nicolas Carr kirjutab raamatus “Triiv madalikule”, et kui varem suutis ta pikka teksti süveneda, siis praegu kipub keskendumisvõime lehekülje või paari järel hajuma.

Lõik raamatust:Viimaste aastate jooksul on mind vallanud ebamugav tunne, et keegi või miski nokitseb mu aju kallal, suunab ringi närvisignaale, programmeerib ümber mälu. Mu mõistus ei ole kadumas – vähemalt minu arust –, kuid see on muutumas. Ma ei mõtle enam nii, nagu varem. Märkan seda kõige selgemalt lugedes.

Varem oli raamatusse või pikka artiklisse süvenemine lihtne. Mõistus haakus narratiivi käänakutesse või argumentatsiooni kurvidesse ning ma veetsin tunde, jalutades mööda pikki proosaradu. Nüüd juhtub seda harva. Praegu kipub mu keskendumisvõime lehekülje või paari järel hajuma. Muutun kärsituks, kaotan järje, hakkan otsima muud tegevust. Pidevalt on tunne, et pean oma isemeelset aju teksti juurde tagasi tirima.. varem loomulikult tulnud süvalugemine on muutunud keerukaks.

Tasub lugeda: Nicolas Carr, “Triiv madalikule. Mida internet meie ajuga teeb”

Raamatu leiad ÄP raamatuklubist: http://www.raamatuklubi.aripaev.ee/Book.aspx?ID=d6bc04f8-dd4e-49f3-801f-1c7345d2b26f

Autor: 1185-aripaev

Hetkel kuum