13. juuni 2012 kell 7:25

Itaaliale ja Hispaaniale abi 6 kuu pärast

Reitinguagentuuri Egan-Jones presidendi Sean Egani sõnul vajavad Hispaania ja Itaalia Euroopa Liidu täiemõõdulist päästepaketti, sest nende võlakoorem on kõrge ja pankade krediidikvaliteet kehv. Abi küsitakse Egani sõnul lähema poole aasta jooksul.

Pankade kehv krediidikvaliteet käib käsikäes kehva valitsuse rahandusega, sest need kaks institutsiooni on "puusapidi koos", ütles Egan intervjuus CNBC-le. Tema sõnul on see nii enamike riikide puhul nagu USA, Suurbritannia, Šveits, Iirimaa, ning Itaalia ja Hispaania pole mingid erandid.

"Pole mingit mõtet lahutada pankade krediidikvaliteet valitsuse omast, sest üsna tihti nad toetavad üksteist ja Hispaanias ning Itaalias on täpselt nii," ütles Egan.

"Meie hinnangul on Hispaania varsti tagasi, küsimas enam kui 100 miljardit eurot, mis nad just said. Samuti usume, et Itaalia tuleb ka abi küsimua, seda lähima kuue jooksul," ütles Egan-Jonesi kaasasutaja.

Egani sõnul võivad nende kahe riigi mured levida üle Euroopa. Tema hinnangul pole kaitstud isegi Saksamaa, kes on hetkel kõige kindlama majandusega riik eurotsoonis.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum