Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Komisjoni rahuldas Reformierakonna ettemaksu-selgitus

  Erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) küsis augusti lõpus Reformierakonnalt selgitust, miks on erakonna mulluses aastaaruandes ettemaksukohustusena reklaamifirmale Kontuur LB näidatud pea 260 000 eurot. Selgitusega, et ettemaksu tasutakse lepingu alusel ning järgmise aasta valimiskampaaniaga seoses, jäi komisjon rahule. 

  Et tegemist on valimiskampaania kuludega, eeldasid ka komisjoni liikmed. Ent küsimuse tekitaski see, miks alustab erakond 2013. aastal toimuva kampaania arvete tasumist kaks aastat varem ehk 2011. aastal. Vabalt võiks erakond näiteks ajatada nõnda ka eelmiste perioodide valimiskulusid, mis omakorda tekitaks küsimuse, kas varem esitatud valimiste kuluaruanded on korrektsed. 
  Reformierakonna peasekretär Martin Kukk selgitas eelmisel nädalal, et saatis komisjonile dokumendid, mis ettemaksu kohta selgitusi annavad. „Reformierakond kogub igakuiselt ning tasub 2013. kohalike omavalitsuste valimiskampaaniaga seotud kulusid alates 2011. aasta augustist ning kindlasti teeme vahendite olemasolul seda ka tulevikus,” ütles ta. Kuke sõnul on erakond alustanud järgmise aasta valimiskampaania ettevalmistusi ning soovib arved maksta varem, mitte võlgnevusena tagantjärele.
  „Igal ettevõttel on õigus teha oma partnerile ettemaksu, kui ta tahab järgmisteks hooaegadeks midagi koguda,” märkis ka Kontuur LB juht Karin Sepp.
  Kontuuri konkurendi, reklaamiagentuuri Idea tegevjuht Evelin Mägioja sõnas, et pikaajaliste ettemaksete tegemine konkreetse kampaania korral sõltub suuresti tootest või kaubamärgist, mida reklaamitakse. ”Igapäevane praktika see ei ole, aga see ei ole ka ainus erand,” märkis ta. Tema sõnul planeerivad tavaliselt oma kulusid pikalt ette näiteks maailmakuulsad brändid, kes soovivad oma kampaania suunata konkreetsele perioodile. Lihtsalt niisama Mägioja sõnul siiski ettemaksu ei tehta. ”Ei ole välistatud, et tööd juba käivad, kulutused on ja seda juba kaetakse,” lisas ta.
  ERJK aseesimees Kaarel Tarand ütles täna, et komisjon aktsepteeris erakonna ja nende partneri saadetud vastuseid ja selle teemaga praegu rohkem ei tegele. Lisaks märkis Tarand, et kampaaniakulutuste aruanded peaks olema kättesaadavad jooksvalt, siis ei tekitaks see nõnda palju küsimusi tehtavate kulutuste osas. Samuti tõi ta välja, et tegelikult erakonnad teevadki pidevalt kampaaniat, praegu aga esitatakse kampaaniaaruandeid vaid kindlaksmääratud perioodi eest. „Tervemõistuslikult annavad kõik endale aru, et kampaania, partei propaganda- ja suhtekorraldustöö, kestab kogu aeg. See on püsitegevus ja selle muudesse kuludesse mahutamine on trikitamine ja tarbetu topeltaruandlus ainult ähmastab pilti,” sõnas ta.
  Teiste parlamendierakondade esindajad ütlesid möödunud nädalal, et nende praktikas nii pikaajalisi ettemakseid kampaaniakorraldajale tehtud ei ole. Pigem ongi vastupidiseid näiteid – nii on Keskerakonnal üleval veel vanad võlad 2009. aasta valimiskampaaniatest.   
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Euroopa patendiameti president: meil on põhjust tähistada leiutajate läbimurret
Aasta tagasi kasutusele võetud Euroopa ühtne patendisüsteem on näidanud, et kui Euroopa ühendab jõud, siis suudab ta terves maailmas edukalt konkureerida, kirjutab Euroopa patendiameti president António Campinos.
Aasta tagasi kasutusele võetud Euroopa ühtne patendisüsteem on näidanud, et kui Euroopa ühendab jõud, siis suudab ta terves maailmas edukalt konkureerida, kirjutab Euroopa patendiameti president António Campinos.
Luksusvilla Hispaanias, kahtlane Excel ja kadunud arved: need on idufirmade punased lipud
Investorina idufirmasse raha paigutades on ülioluline teha selgeks, kuidas ettevõttes finantsjuhtimist korraldatakse ja raamatupidamist korras hoitakse. Spetsialistide sõnul esineb siin sageli ohtralt punaseid lippe, mis hilisema läbikukkumise eest hoiatavad.
Investorina idufirmasse raha paigutades on ülioluline teha selgeks, kuidas ettevõttes finantsjuhtimist korraldatakse ja raamatupidamist korras hoitakse. Spetsialistide sõnul esineb siin sageli ohtralt punaseid lippe, mis hilisema läbikukkumise eest hoiatavad.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
FT: Euroopast ja USAst tõrjutud Hiina autotootjatel on uus eesmärk: kogu ülejäänud maailm
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Nädala lood. Aadrilaskmine EKREs, armastatud veebipood koondab ning ühisrinne Poola firmade vastu
Selle nädalal püüdsid Äripäeva lugejate tähelepanu segadsed ajad EKREs, aga ka Eesti ettevõtjate koondumine Poola konkurendi vastu.
Selle nädalal püüdsid Äripäeva lugejate tähelepanu segadsed ajad EKREs, aga ka Eesti ettevõtjate koondumine Poola konkurendi vastu.
Eesti Pank tõstis pisut majanduskasvu ootusi
Tänavune majanduslangus tuleb pisut väiksem ja tuleva aasta majanduskasv pisut järsem, kui veel kolme kuu eest võis oodata, selgub keskpanga majandusprognoosist. Sellel on üks aga.
Tänavune majanduslangus tuleb pisut väiksem ja tuleva aasta majanduskasv pisut järsem, kui veel kolme kuu eest võis oodata, selgub keskpanga majandusprognoosist. Sellel on üks aga.