Sirje Rank • 2. oktoober 2012 kell 11:50

Swedbank: Eesti atraktiivsus kannatab

Värskes raportis Läänemere riikide majanduse olukorrast viitab Swedbank struktuursele probleemile Eesti tööjõuturul, kus napib vajalike oskustega töötajaid.

See on tekitanud olukorra, kus tööjõukulude kasv hakkab jälle edestama tootlikkuse tõusu ning seda eelkõige sektorites, kus oskajate põud on kõige suurem. Teisalt kannatab oskustööjõu puudusest Eesti atraktiivsus välisinvestorite silmis, kes on kaalunud tootmise ületoomist Eestisse. „See (probleem – toim.) võib hakata juba investeerimisotsuseid mõjutama,“ hoiatab Swedbank.

Lisaks viitab Swedbanki analüüs, et Eestis veab majanduse kasvu taas sisenõudlus, mille taga on eelkõige suured avaliku sektori investeeringud. Tuleval aastal terendab aga elektrituru avanemisest elektri hinna tõus, mis võib kodumajapidamiste ja väiksemate firmade elektriarveid kuni 20% kergitada. Sellest võib kasvada majapidamiste hulk, kel on raske ots otsaga kokku tulla ning kes peale esmatarbekaupade muud eriti osta ei jaksa.

Positiivsema poole pealt tõstab Swedbank esile, et ettevõtjate aktiivsus ja laenuhuvi on taas tärganud ning innovatsioonikliima Eestis oluliselt paranenud. Ettevõtjad on valmis viimast ka kasutama ning on oma investeeringuid arendusse märkimisväärselt suurendanud.

Majanduskasvu osas prognoosib Swedbank Eestile tänavu läinud aasta 8,3% järel 2,6% ning tuleval aastal 3,7% suurust kasvu.

Hetkel kuum