Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  IMF: maailma majanduskasv võtab hoogu maha

  Värskelt üllitatud maailmamajanduse ülevaate eessõnas väljendab isegi IMFi peaökonomist Oliver Blanchard lootust, et ehk on fond oma prognoosidega mööda pannud – need on liiga sünged.

  Kärbitud prognoosi järgi kasvab maailma majandus 2009. aasta langusest lugedes kõige aeglasemas tempos.
  Kasvuväljavaadete peamised riskid on tuttavad – jätkuvalt usaldusväärse lahenduseta euroala võlakriis ning “tiksuv pomm” USAs, mis johtub poliitikute võimetusest leida alternatiiv uuel aastal jõustuvatele automaatsetele maksutõusudele ja kulukärbetele. Need viiksid maailma suurima majanduse uuesti langusesse.
  “Põhiküsimus on, kas maailma majandus on oma oodatult aeglases ja ebaühtlases toibumises jõudnud järjekordse turbulentsi faasi või on praegune aeglustumine püsivama iseloomuga,” nendib IMF Tokios algava aastakoosoleku eel avaldatud raportis. “Vastus sõltub sellest, kas Euroopa ja USA poliitikakujundajad suudavad oma suurimatele lähiaja probleemidele ennetava lahenduse leida.”
  Juulikuise prognoosiga võrreldes on IMF maailma majanduskasvu prognoosi kärpinud toonaselt 3,5 protsendilt tänavu 3,3 protsendile ning tuleval aastal vastavalt 3,9 protsendilt 3,6 protsendile, viidates “alarmeerivalt suurele” riskile, et kasv veelgi järsemalt pidurdab.
  Põhjalas olukord parem. Euroala suhtes on IMFi prognoos juuliga võrreldes süngemaks muutunud, kuid tulevaks aastaks prognoositav SKP langus eelmise prognoosiga võrreldes väiksem. Ehk siis et tänavu kahaneb euroala SKP keskmiselt 0,4% ning tuleval aastal 0,7% asemel 0,2%.
  Põhjalas on pilt muu Euroopaga võrreldes parem. Kiireimat kasvu prognoosib IMF tuleval aastal Norrale ja Rootsile.
  IMFi juht Christine Lagarde on korduvalt ärgitanud euroala liidreid kriisilahenduses kiiremini kokkuleppeid leidma, kuid nagu näitas ka äsjane ELi rahandusministrite kohtumine on nii pangandusliidu loomise kui ka Kreeka abistamise osas veel palju erimeelsusi. Samuti ei kiirusta Hispaania abipaketti küsima.
  Abipaketi ootuses alanenud laenuintressid võivad uuesti üles minna, kui Hispaania liiga pikalt viivitab, hoiatas Blanchard, nentides, et ka Itaalia peab jätkama jõupingutusi konkurentsivõime taastamiseks. Selleks peab aga mõlemal riigil olema võimalus pangad rekapitaliseerida ilma, et riigi võlakoorem sellest kasvaks, ning võimalus turult laenu saada mõistliku hinnaga. Sammhaaval sinnapoole praegu liigutakse.
  “Killud on paika saamas ja kui oleks võimalik see keeruline piltmõistatus kiiresti lõpule viia, oleks alust eeldada, et kõige hullem hakkab mööda saama,” kirjutas Blanchard.
  Kaitset tuleb suurendada. Pikemas perspektiivis peab aga euroala oluliselt suurendama oma vastupidavust võimalikele šokkidele, milleks tuleb lisaks pankade järelevalvele euroala tasandile viia ka nende probleemide lahendamine ja rekapitaliseerimine.
  Euroopa Keskpangal soovitab IMF juba praegu rekordmadalat intressimäära alandada, kuna deflatsioonirisk on tavatult kõrge.
  Väljaspool Euroopat on majanduskasvu pilt parem, ehkki ka seal on IMF oma prognoose kärpinud. Siiski prognoositakse maailma ligi 200 riigis tuleval aastal SKP langust või paigaltammumist vaid kaheksas riigis, millest kuus on euroalal: Kreeka, Hispaania, Itaalia, Portugal, Küpros ja Sloveenia.
 • Hetkel kuum
Uuring: klienditeenindus 400 protsenti paremaks? Tehtav!
Värske uuring tõestab, et atraktiivne müügi- ja teeninduskeskkond parandab klienditeenindajate hoiakuid kordades ning ettevõtjail oleks kasulik sellega arvestada, kirjutab koolitus- ja testostufirma Trendline Analytics juht Eero Palm.
Värske uuring tõestab, et atraktiivne müügi- ja teeninduskeskkond parandab klienditeenindajate hoiakuid kordades ning ettevõtjail oleks kasulik sellega arvestada, kirjutab koolitus- ja testostufirma Trendline Analytics juht Eero Palm.
Nafta hinnad võivad järgmisel aastal langeda alla 60 dollari
Citibank prognoosib, et Brenti toornafta hinnad langevad 2025. aastal 60 dollarini barreli kohta ja toornafta varud kasvavad järgmisel aastal 1,4 miljoni barreli võrra päevas.
Citibank prognoosib, et Brenti toornafta hinnad langevad 2025. aastal 60 dollarini barreli kohta ja toornafta varud kasvavad järgmisel aastal 1,4 miljoni barreli võrra päevas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Adam Granti soovitused petturi sündroomist vabanemiseks
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
EL kehtestab Hiina elektriautodele kaitsetollid
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Põllumeestele antakse 19 miljonit toetust biometaani tootmiseks
Põllu- ja metsamajandusettevõtted saavad keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) küsida toetust biometaani tootmiseks.
Põllu- ja metsamajandusettevõtted saavad keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) küsida toetust biometaani tootmiseks.
Lindström kuritarvitas oma turgu valitsevat seisundit
Lindströmi tööriiete ja vahetusvaipade üürilepingu tingimused võivad olla konkurentsi piiravad, leidis järelevalvet teinud konkurentsiamet. Lindström nõustus kliendilepingu tingimusi muutma.
Lindströmi tööriiete ja vahetusvaipade üürilepingu tingimused võivad olla konkurentsi piiravad, leidis järelevalvet teinud konkurentsiamet. Lindström nõustus kliendilepingu tingimusi muutma.