14. oktoober 2012 kell 21:00

Ehitussektor kutsub investeerima

Ülejäänud Euroopaga võrreldes endiselt väga heal järjel olevad Põhjamaad pakuvad ehitajatele kindlat turgu, kus tööd on piisavalt. Sellises olukorras on heade dividendimaksjatena tuntud ehitusfirmad atraktiivne investeering, kelle aktsiatele näevad analüütikud korralikku tõusu.

Olgu kohe alguses öeldud, et Eesti investori huvides oleme kaasanud nimistusse ka kaks Eesti börsifirmat – Nordeconi ja Merko Ehituse. Lisaks on paljud välismaised ehitusfirmad tegevad ka Eestis ning nende nimi peaks suurele hulgale eestlastele kindlasti tuttav olema.

Põhjamaistele ehitusfirmadele paistab olukord praegu igal juhul soodne. Euroconstructi suvise prognoosi kohaselt kasvavad ehitusmahud kõigis lähiriikides, kus firmad tegevad on. Ainsatena ei näita positiivset ehitusmahtude kasvu 2013. aastal Soome, Eesti ja Poola. 2014. aastal oodatakse positiivset ehitusmahtude kasvu kõigis lähiriikides peale Baltimaade.

Parim väljavaade Rootsi firmadel. Swedbank ütleb värskeimatele prognoosidele toetudes enda äsjases turuülevaates, et 2013. aastal paistab ehitussektori väljavaade kõige soodsam riikides, nagu Norra, Venemaa, Saksamaa, Rootsi, Taani, Läti ja Leedu.

Panga hinnangul on geograafilisest vaatepunktist parima väljavaatega eelkõige Rootsi ehitusettevõtted, nagu JM ja Peab, mille müügist suur osa tuleb Rootsist ja Norrast. Skanska kasvu aitab toita USA turu taastumine ning ülevõtmised .

Riigihanked hajutavad riske. Soome firmadest on Swedbanki sõnul atraktiivseim ka Eestis tegutsev YIT, kelle riskitaset hinnatakse kõige madalamaks tabelis toodud firmade seas.

Samas on SRV ja Lemminkäinen ebasoodsamas olukorras, sest nemad on koduturust oluliselt sõltuvad, kuigi riigihangete suur osakaal vähendab riskitaset.

Ehitusseadmete rendiga tegelevad Ramirent ja Cramo on panga hinnangul äritegevust hästi hajutanud, kuid volatiilne ärimudel tähendab suuremat riskitaset.

Eesti ettevõtete tellimusteraamat on 2013. aastaks küll tugev, kuid uue Euroopa Liidu eelarveperioodi tulek mõjutab Swedbanki sõnul negatiivselt ehitusaktiivsust 2014. aastal. Samas leitakse, et suur riigitellimuste osakaal vähendab riskitaset, kuid on ka madalama rentaablusega.

Swedbanki prognooside kohaselt peaks firmade keskmine EBIT marginaal paranema selleaastaselt 4,9% pealt tuleval aastal 5,4%ni.

Suurima kasumlikkuse kasvuga firmad peaksid olema Peab, Skanska, Lemminkäinen, SRV, Merko ja Nordecon. Käibe kasvuks nähakse tuleval aastal samas kõigest 1,4%. Sellegipoolest pakub ettevõtete tellimusteraamat kindlust, et tuleval aastal kasv saavutatakse.

Tagasilööke ei oota

Põhjamaade turul tegutseva Eesti ehitusfirma Kodumaja ASi juht Lembit Lump katastroofi tulemas ei näe, kuigi turg on muutunud ettevaatlikumaks. Vastab Kodumaja ASi juhatuse esimees Lembit Lump

Millistel turgudel tegutsete? Tegutseme põhiliselt Norra turul, aga eelmine aasta tuli isegi kolmandik meie käibest Taanist. Lisaks üritame taasvallutada Rootsi turgu.

Mis seisus turud on ja milline on väljavaade? Norra on suhteliselt tugev ja elav. Ei paista sealt kuskilt mingeid tugevamaid tagasilööke või siis vähemalt riskid on madalamad. Taani elamuehituse turg roomab kuuendat aastat mööda põhja. Väga optimist ei ole, aga loogika iseenesest ütleb, et kui nii kaua oled juba mööda põhja roomanud, siis oleks aeg sealt hakata välja tulema, aga ei tea, mis juhtuma hakkab. Rootsi turg on masu ajal majanduslikult väga hästi hakkama saanud, aga turg on ettevaatlikumaks muutunud võrreldes eelmise aastaga.

Kas näete Norra ja Rootsi turgu kasvamas? Norra turg on meile kogu aeg hea olnud ja me ei näe, et see peaks kehvemaks muutuma. Kõik tellimused, mis me Rootsis saame, on puhas boonus, sest me ei ole seal midagi väga teinud.

Millist mõju avaldavad sisendhinnad marginaalidele? Sisendhinnad tõusevad praegu ja see  on arusaadav ning sellele on raske vastu seista. Sellega tuleb kohaneda ja otsida teisi võimalusi, kuidas marginaale hoida. Olgu selleks siis tööefektiivsuse või  -korralduse parendamine, tootearendamine, teenuste laiendamine või midagi muud sellist.

Hetkel kuum