Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ehitussektor kutsub investeerima

  Ülejäänud Euroopaga võrreldes endiselt väga heal järjel olevad Põhjamaad pakuvad ehitajatele kindlat turgu, kus tööd on piisavalt. Sellises olukorras on heade dividendimaksjatena tuntud ehitusfirmad atraktiivne investeering, kelle aktsiatele näevad analüütikud korralikku tõusu.

  Olgu kohe alguses öeldud, et Eesti investori huvides oleme kaasanud nimistusse ka kaks Eesti börsifirmat – Nordeconi ja Merko Ehituse. Lisaks on paljud välismaised ehitusfirmad tegevad ka Eestis ning nende nimi peaks suurele hulgale eestlastele kindlasti tuttav olema.
  Põhjamaistele ehitusfirmadele paistab olukord praegu igal juhul soodne. Euroconstructi suvise prognoosi kohaselt kasvavad ehitusmahud kõigis lähiriikides, kus firmad tegevad on. Ainsatena ei näita positiivset ehitusmahtude kasvu 2013. aastal Soome, Eesti ja Poola. 2014. aastal oodatakse positiivset ehitusmahtude kasvu kõigis lähiriikides peale Baltimaade.
  Parim väljavaade Rootsi firmadel. Swedbank ütleb värskeimatele prognoosidele toetudes enda äsjases turuülevaates, et 2013. aastal paistab ehitussektori väljavaade kõige soodsam riikides, nagu Norra, Venemaa, Saksamaa, Rootsi, Taani, Läti ja Leedu.
  Panga hinnangul on geograafilisest vaatepunktist parima väljavaatega eelkõige Rootsi ehitusettevõtted, nagu JM ja Peab, mille müügist suur osa tuleb Rootsist ja Norrast. Skanska kasvu aitab toita USA turu taastumine ning ülevõtmised .
  Riigihanked hajutavad riske. Soome firmadest on Swedbanki sõnul atraktiivseim ka Eestis tegutsev YIT, kelle riskitaset hinnatakse kõige madalamaks tabelis toodud firmade seas.
  Samas on SRV ja Lemminkäinen ebasoodsamas olukorras, sest nemad on koduturust oluliselt sõltuvad, kuigi riigihangete suur osakaal vähendab riskitaset.
  Ehitusseadmete rendiga tegelevad Ramirent ja Cramo on panga hinnangul äritegevust hästi hajutanud, kuid volatiilne ärimudel tähendab suuremat riskitaset.
  Eesti ettevõtete tellimusteraamat on 2013. aastaks küll tugev, kuid uue Euroopa Liidu eelarveperioodi tulek mõjutab Swedbanki sõnul negatiivselt ehitusaktiivsust 2014. aastal. Samas leitakse, et suur riigitellimuste osakaal vähendab riskitaset, kuid on ka madalama rentaablusega.
  Swedbanki prognooside kohaselt peaks firmade keskmine EBIT marginaal paranema selleaastaselt 4,9% pealt tuleval aastal 5,4%ni.
  Suurima kasumlikkuse kasvuga firmad peaksid olema Peab, Skanska, Lemminkäinen, SRV, Merko ja Nordecon. Käibe kasvuks nähakse tuleval aastal samas kõigest 1,4%. Sellegipoolest pakub ettevõtete tellimusteraamat kindlust, et tuleval aastal kasv saavutatakse.
  Tagasilööke ei oota
  Põhjamaade turul tegutseva Eesti ehitusfirma Kodumaja ASi juht Lembit Lump katastroofi tulemas ei näe, kuigi turg on muutunud ettevaatlikumaks. Vastab Kodumaja ASi juhatuse esimees Lembit Lump
  Millistel turgudel tegutsete? Tegutseme põhiliselt Norra turul, aga eelmine aasta tuli isegi kolmandik meie käibest Taanist. Lisaks üritame taasvallutada Rootsi turgu.
  Mis seisus turud on ja milline on väljavaade? Norra on suhteliselt tugev ja elav. Ei paista sealt kuskilt mingeid tugevamaid tagasilööke või siis vähemalt riskid on madalamad. Taani elamuehituse turg roomab kuuendat aastat mööda põhja. Väga optimist ei ole, aga loogika iseenesest ütleb, et kui nii kaua oled juba mööda põhja roomanud, siis oleks aeg sealt hakata välja tulema, aga ei tea, mis juhtuma hakkab. Rootsi turg on masu ajal majanduslikult väga hästi hakkama saanud, aga turg on ettevaatlikumaks muutunud võrreldes eelmise aastaga.
  Kas näete Norra ja Rootsi turgu kasvamas? Norra turg on meile kogu aeg hea olnud ja me ei näe, et see peaks kehvemaks muutuma. Kõik tellimused, mis me Rootsis saame, on puhas boonus, sest me ei ole seal midagi väga teinud.
  Millist mõju avaldavad sisendhinnad marginaalidele? Sisendhinnad tõusevad praegu ja see  on arusaadav ning sellele on raske vastu seista. Sellega tuleb kohaneda ja otsida teisi võimalusi, kuidas marginaale hoida. Olgu selleks siis tööefektiivsuse või  -korralduse parendamine, tootearendamine, teenuste laiendamine või midagi muud sellist.
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Rahagurude välimääraja: keda usaldada? Vaata suurest tabelist, kes mis hinnaga nõu jagab!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Esinemine on alati ebamugav. Kolm nippi, mis annavad publiku ees julgust juurde
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Alar Karis: miljardi euro vajadust laskemoona jaoks ei saa ignoreerida
Hinnangut, et Eesti vajab täiendavalt üle miljardi euro laskemoona hankimiseks, ei saa ignoreerida. Eriti, kui see vajadus tuleneb NATO kaitseplaanidest, ütles president Alar Karis esmaspäeval võidupüha paraadil Narvas.
Hinnangut, et Eesti vajab täiendavalt üle miljardi euro laskemoona hankimiseks, ei saa ignoreerida. Eriti, kui see vajadus tuleneb NATO kaitseplaanidest, ütles president Alar Karis esmaspäeval võidupüha paraadil Narvas.
Tööturu kiirstatistika näitab aasta väikseimat koondamiste arvu
Mais sõlmiti uusi töölepinguid rohkem, kui neid lõpetati, ja koondamisi oli kõigist lõppenud töösuhetest 3,5%, mis on selle aasta madalaim tulemus, näitab statistikaameti tööturu kiirstatistika.
Mais sõlmiti uusi töölepinguid rohkem, kui neid lõpetati, ja koondamisi oli kõigist lõppenud töösuhetest 3,5%, mis on selle aasta madalaim tulemus, näitab statistikaameti tööturu kiirstatistika.