Sirje Rank • 22. august 2012 kell 17:51

Raivo Vare: WTO ei kaota veel protektsionismi

Venemaa liitumine WTOga loob Eesti jaoks potentsiaali kaubavahetuse kasvuks idanaabriga, kuid samas ei maksa unustada, et protektsionism pole sealt kuhugi kadunud, kommenteeris Arengufondi nõukogu esimees ja transiidiekspert Raivo Vare Venemaa värsket täisliikme staatust Maailma Kaubandusorganisatsioonis.

„Venemaa rakendab seda (protektsionismi - toim.) edaspidigi, ainult tal on seda keerulisem teha ja sellevõrra teeb seda harvemini, rakendades eelkõige mittetariifseid ja WTO regulatsioonidest väljapoole jäävaid meetmeid, nt. peasanitaararst Oništšenkot,“ ütles Vare. „Seega mingit hüppelist kasvu ei maksa loota ei meil ega teistelgi.“

Positiivsest tõi Vare esile, et Venemaa liitumisest WTOga tekib rohkem selgemat ühetaolist reeglistikku ja võimalust protsessida, kui midagi juhtub. Alanevad ja võrdsustuvad veotariifid, mis on hea nii kaupmeestele kui ka vedajatele mõlemas riigis. Ning suureneb konkurents Venemaa siseturul, mis aitab kaasa selle arengule. Kõik see loob Eesti jaoks potentsiaali Venemaaga kaubavahetuse kasvuks.

Hetkel kuum