Sirje Rank • 24. oktoober 2012 kell 7:33

Sakslased mures oma keskpanga kulla pärast

Saksamaa audiitorkohus on sakslastele muremõtteid veelgi süvendanud, tõstes küsimuse, kas Saksa keskpanga kullavarud välismaistes keskpankades on ikka reaalselt olemas.

Audiitorkohus juhtis tähelepanu, et tegelikult pole Bundesbank kullavarude reaalset olemasolu kunagi kontrollinud ning ärgitab keskpanka nüüd seda tegema, vahendas agentuur Bloomberg.

"Arvestades välismaal keskpankades hoiustatud kullavarude suurt väärtust ja asjaolu, et neid pole kunagi hinnatud, peab föderaalne audiitorkohus vajalikuks välismaistes keskpankades hoiustatud kullavarude füüsilist olemasolu regulaarselt kontrollida," kirjutas kohus Saksa parlamendisaadikutele läkitatud kirjas.

Kullavarude üle tõstatasid küsimuse ja tellisid audiitorkohtu raporti Saksamaa parlamendisaadikud, kes omakorda reageerisid sakslaste murele.

Eelmise aasta detsembri lõpu seisuga oli Saksamaal 3396 tonni kulda, mida hoitakse Frankfurdis, New Yorgis, Pariisis ja Londonis.

Bundesbank ei jaga audiitorkohtu kahtlusi ning märgib panga veebilehele pandud avalduses, et ei näe kahtlusteks põhjust. Välismaistes keskpankades tehakse kullavarude kontrolli igal aastal. Samas teatas pank, et niivõrd kui see on võimalik, plaanitakse audiitorkohtu soovitusi järgida.

Audiitorkohtu andmetel on Saksamaa keskpank soovitusi kuulda võtmas ja alustanud läbirääkimisi, et kulla olemasolu kontrollida. Samuti on keskpank nõustunud järgmise kolme aasta jooksul 150 tonni kulda USAst Saksamaale tooma.

Hetkel kuum