Piret Reiljan • 16. november 2012 kell 3:10

Valuutamaaklerid  uurimise all

Eestis tegutsevad spekulatiivse valuutakauplemise pakkujad, kel puudub investeerimisteenuse osutamise luba ja kelle tegevust asus suvel uurima prokuratuur.

Litsentsita tegutsevad valuutakauplejad ei allu finantsjärelevalvele ja Tagatisfondi seadusele, jättes investorid kaitseta. Kuigi Euroopas on valuutade spot-tehingud ehk reaalajas kauplemine valdavalt litsenseerimata tegevus, on Eesti finantsinspektsioon asunud jõuliselt litsentsi nõudma mitmelt Eesti valuutamaaklerilt.

Investeerimishuvilised võivad internetist leida mitmeid Eesti teenusepakkujate saite, mis pakuvad platvorme valuutaturul ja väärismetallidega kauplemiseks, osa ka näiteks aktsiate hinnavahelepinguid (CFD - contract for difference). Mõne klikiga on neil saitidel võimalik enda panustatud rahale lisada kuni 500-kordne võimendus. Näiteks 100 euro tagatisel saab kaubelda 50 000 euroga. Suur võimendus muudab kauplemise eriti riskantseks.

Suvel algatas prokuratuur kriminaalasja paragrahvi alusel, mis käsitleb tegevusloata ja keelatud majandustegevust. Põhja prefektuuri majanduskuritegude talituses eluurimise faasis olev kriminaalasi on seotud kolme Eesti ettevõtte tegevusega: My Trade Consulting OÜ, NetStock OÜ ja Armada Markets AS. Kriminaalasja ajend oli finantsinspektsiooni kuriteoteade. Kahtlustusi pole kriminaalasjas seni esitatud.

Kõik kolm ettevõtet pakuvad kauplemist maailma suurima käibega forex ehk valuutavahetuse turul. Pole must-valgel selge, kas internetis tehtavad spot ehk reaalajas tehingud valuuta ja väärismetallidega on investeerimisteenus või mitte. Nimelt on Euroopa Komisjon seisukohal, et spot valuutatehingud ei ole finantsinstrumendid. Samas toob komisjon välja, et kui valuutavahetuse tehing võtab tuletislepingu kuju, näiteks hinnavahelepinguna, on tegemist siiski finantsinstrumendiga. Eesti finantsinspektsioon tõmbab piiri füüsilise valuutavahetuse ning internetis kauplemise vahele. "Tehingud, mille alusvaraks on valuuta või kuld, aga füüsiliselt viimastes arveldamist ei toimu, on üldjuhul tuletislepingud ja kuuluvad investeerimisteenuste alla," sõnas finantsinspektsiooni turujärelevalve divisjoni juht Kristjan-Erik Suurväli.

Eeluurimist alustanud prokuratuur peab välja selgitama, kas litsentsita valuutakauplemine on ebaseaduslik või mitte. Kõik kolm eelpool nimetatud valuutamaaklerit ütlesid Äripäevale, et kavatsevad investeerimistegevuse litsentsi lähitulevikus taotleda. 

Loe valuutamaaklerite kommentaare ja nende taustast reedesest Äripäevast.

Hetkel kuum