Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Valuutamaaklerid  uurimise all

  Eestis tegutsevad spekulatiivse valuutakauplemise pakkujad, kel puudub investeerimisteenuse osutamise luba ja kelle tegevust asus suvel uurima prokuratuur.

  Litsentsita tegutsevad valuutakauplejad ei allu finantsjärelevalvele ja Tagatisfondi seadusele, jättes investorid kaitseta. Kuigi Euroopas on valuutade spot-tehingud ehk reaalajas kauplemine valdavalt litsenseerimata tegevus, on Eesti finantsinspektsioon asunud jõuliselt litsentsi nõudma mitmelt Eesti valuutamaaklerilt.
  Investeerimishuvilised võivad internetist leida mitmeid Eesti teenusepakkujate saite, mis pakuvad platvorme valuutaturul ja väärismetallidega kauplemiseks, osa ka näiteks aktsiate hinnavahelepinguid (CFD - contract for difference). Mõne klikiga on neil saitidel võimalik enda panustatud rahale lisada kuni 500-kordne võimendus. Näiteks 100 euro tagatisel saab kaubelda 50 000 euroga. Suur võimendus muudab kauplemise eriti riskantseks.
  Suvel algatas prokuratuur kriminaalasja paragrahvi alusel, mis käsitleb tegevusloata ja keelatud majandustegevust. Põhja prefektuuri majanduskuritegude talituses eluurimise faasis olev kriminaalasi on seotud kolme Eesti ettevõtte tegevusega: My Trade Consulting OÜ, NetStock OÜ ja Armada Markets AS. Kriminaalasja ajend oli finantsinspektsiooni kuriteoteade. Kahtlustusi pole kriminaalasjas seni esitatud.
  Kõik kolm ettevõtet pakuvad kauplemist maailma suurima käibega forex ehk valuutavahetuse turul. Pole must-valgel selge, kas internetis tehtavad spot ehk reaalajas tehingud valuuta ja väärismetallidega on investeerimisteenus või mitte. Nimelt on Euroopa Komisjon seisukohal, et spot valuutatehingud ei ole finantsinstrumendid. Samas toob komisjon välja, et kui valuutavahetuse tehing võtab tuletislepingu kuju, näiteks hinnavahelepinguna, on tegemist siiski finantsinstrumendiga. Eesti finantsinspektsioon tõmbab piiri füüsilise valuutavahetuse ning internetis kauplemise vahele. "Tehingud, mille alusvaraks on valuuta või kuld, aga füüsiliselt viimastes arveldamist ei toimu, on üldjuhul tuletislepingud ja kuuluvad investeerimisteenuste alla," sõnas finantsinspektsiooni turujärelevalve divisjoni juht Kristjan-Erik Suurväli.
  Eeluurimist alustanud prokuratuur peab välja selgitama, kas litsentsita valuutakauplemine on ebaseaduslik või mitte. Kõik kolm eelpool nimetatud valuutamaaklerit ütlesid Äripäevale, et kavatsevad investeerimistegevuse litsentsi lähitulevikus taotleda. 
  Loe valuutamaaklerite kommentaare ja nende taustast reedesest Äripäevast.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
LHV laenuportfelli kasv kajastub ka aktsia hinnas
Kui LHV teatas, et mais kasvas panga laenuportfell plaanitust kiiremini, siis täna kajastusid head tulemused ka aktsia hinnas, mis tõusis 178 303-eurose käibega +0,44%.
Kui LHV teatas, et mais kasvas panga laenuportfell plaanitust kiiremini, siis täna kajastusid head tulemused ka aktsia hinnas, mis tõusis 178 303-eurose käibega +0,44%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Panga personalijuht: kõigile sama palga maksmine on märk nõrgast juhtimisest
Ettevõtte töötajatele sama palga maksmine on märk nõrgast juhtimisest, ütles SEB personali ja koolituse divisjoni direktor Margit Pugal.
Ettevõtte töötajatele sama palga maksmine on märk nõrgast juhtimisest, ütles SEB personali ja koolituse divisjoni direktor Margit Pugal.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Meditsiinitehnika müüja sai poole konkurendi ostuks loa
Konkurentsiamet andis täna meditsiinitehnikaga tegelevale Hansa Medicalile loa osta üle poole samas valdkonnas tegutsevas ettevõttest Weissmed, mille omanikud tahtsid oma oma investeeringu osaliselt rahaks teha.
Konkurentsiamet andis täna meditsiinitehnikaga tegelevale Hansa Medicalile loa osta üle poole samas valdkonnas tegutsevas ettevõttest Weissmed, mille omanikud tahtsid oma oma investeeringu osaliselt rahaks teha.
Riigikogu võttis lisaeelarve vastu Eesti pääses Euroopa Komisjoni järelevalvemenetlusest
Riigikogu kinnitas riigifirmadest lisadividendide võtmise ning ministeeriumite kärpemeetmed, millega vähendati tänavust eelarve puudujääki 173 miljoni euro võrra.
Riigikogu kinnitas riigifirmadest lisadividendide võtmise ning ministeeriumite kärpemeetmed, millega vähendati tänavust eelarve puudujääki 173 miljoni euro võrra.