Sirje Rank • 7. jaanuar 2013 kell 10:48

Soomlased ei usu, et halvim eurokriisis on möödas

Soome majanduseksperdid näevad euro tulevikku helgemates toonides kui keskmine soomlane – YLE uudiste tellimusel eile valminud küsitlus näitas, et kaks kolmandikku soomlastest usub, et halvim euroala kriisis on alles ees.

Põlissoomlaste toetajatest usub vaid 8%, et halvim on möödas. Koonderakonna toetajatest arvab iga neljas, et põhjast ollakse läbi. Keskerakonna ja sotside toetajatest söandab halvima selja taha jäämist uskuda iga viies. Meestest ja naistest uskus halvima möödumist vastavalt 21% ja 14%, vahendas Kauppalehti.

Soome majanduseksperdid on optimistlikumad. Nii usub Danske Banki peaökonomist Pasi Kuoppamäki, et halvim on möödas, ehkki majanduskasv jääb veel pikaks ajaks vinduma. „Võib öelda, et kriis pole veel möödas, kuid asjad on silmnähtavalt paranenud,“ ütles ta.

Mandatum Life’i portfellihaldur Juhani Lehtonen viitab Itaalia ja Hispaania laenukulude alanemisele ja möönab olukorra rahunemist. Samas ei välista ta, et näiteks Hispaania võib ikkagi abipaketti vajada.

Soomlased aga Hispaaniat aidata ei taha. YLE küsitlus näitas, et pooled vastanutest polnud nõus kriisiriike toetama ka juhul, kui euro sellest keeldumisest kokku kukuks.

Uuringu jaoks küsitleti tuhandet inimest.

Hetkel kuum