Indrek Kald • 16. jaanuar 2013 kell 13:01

Oma firma müünud mehe uus elu: ookeanijaht ja Škoda

Mullu suure osa oma ettevõttest Merinvest Saksamaa partnerile müünud Enn Meri soetas endale ookeaniklassiga jahi.

"Mul on ehk kümme aktiivset aastat veel ees ja tahan toredaid ning positiivseid asju teha. Ostsin uue, ookeaniklassiga jahi Saare 38, mis seisab Nasval ja millega tahame suvel Eesti sadamaid külastada. Rahuste külas plaanitakse sadamat ehitada ja tegelen sellega natuke," rääkis ta Meie Maale.

Samas nimetas Meri end tagasihoidlikuks inimeseks. Näiteks sõidab ta 2010. aasta Škodaga, endise ametiautoga, mille ostis lahkudes Merinvestist välja. "Milleks mulle maastur? Kui siin on hanged, siis ei lähe maastur ka läbi. Usu mind, see on hea auto," märkis ta oma mereäärses kodus intervjuud andes.

Meie Maa palus Meril võrrelda Rootsi ja Eesti ärimaailma. "Eestis paljud kiruvad, et siin on suur bürokraatia, aga ma ütlen, et ei ole, Eestis on kergem olla ettevõtja. Rootsis on bürokraatia palju hullem. Eesti ettevõtluskliima on hea," vastas ta.

Mõni asi teda siiski häirib. "Näiteks ebakompetentsete poliitikute määramine riigifirmade nõukogudesse. See on lollus. Kuid üldiselt korraldatakse Eestis asju päris mõistlikult," rääkis Meri.

Eelmisel aastal müüs Meri oma suurosaluse firmas OÜ Merinvest. "Müümise kohta võid ainult tagantjärele öelda, kas oli õige moment. Minu Merinvesti müük oli varem kokku lepitud. 2003 ostsid sakslased osakutest esimesed 20% ja siis oli kokku lepitud, et kui saan 70, on neil õigus veel osta. Hind määrati teatud valemi järgi ja ma olen rahul sellega, mis ma sain," kommenteeris ta.

"Praegu mul on veel väike osalus, aga viimane 20% läheb sel aastal ka müüki," lisas Meri. Tema loodud ettevõttes Merinvest töötab Saaremaal pea 300 inimest.

Enn Meri sündis 1942 Kuressaares, kaheaastaselt põgenes koos vanematega Rootsi. Eestis tegutses ta 1990ndate alguses tsemendiäris, hiljem asutas Saaremaal firmad Saare Martex ja Merinvest. Esimese, kummifirma müüs ta 2007 Trelleborgile. Lisaks kuulub talle Orissaares asuv sokitööstus OÜ Sartex.

Hetkel kuum