Jaga lugu:

Lõviosa Tallinki varast asub Küprosel

Laevafirma Tallink on kirjutanud oma laevastiku käputäie ettevõtete nimele, mis on registeeritud Küprosel.

Näiteks tänavu Tallinna-Helsingi liinile tulnud maailma suurim reisilaev Silja Europa kuulub kompaniile Tallink Autoexpress, Tallinna ja Stockholmi vahet sõitvad mürakad Baltic Queen ja Victoria I aga vastavalt kompaniidele Tallink High Speed Line ja Tallink Victory Line, kirjutab Eesti Ekspress.

Tallink kasutab saareriigi firmasid eeskätt soodsa maksukliima tõttu.

Küprost haaranud panganduskriis Tallinki ei mõjuta, sest Eesti ettevõte ei hoia seal raha ega arvelda sealsete pankade kaudu.

Paljuski tänu Tallinki investeeringutele on Küprosel väga oluline koht ka Eesti majandusstatistikas. Nimelt pole eestlaste välismaale tehtud investeeringute esirinnas mitte ükski naabermaa, vaid hoopis Küpros. Eesti Panga andmeil ulatusid Eesti otseinvesteeringud Küprosele aastavahetuse seisuga 1,26 miljardi euroni. Populaaruselt teine riik oli Leedu 867 miljoni euroga.

Küprost kasutab eriti rohkelt Vene kapital, kes tarvitab nii sealseid panku kui investeerimisfirmasid. Osa sellisest vene kapitalist on seotud ka Eestiga. Näiteks Venemaa venelased on Küprose kaudu investeerinud õlitransiidi firmasse Vopak E.O.S., mis omab suurimat mahutiparki Muuga sadamas.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum