Ave Lepik • 5. aprill 2013
Jaga lugu:

Swedbank: hinnakasvu panustas enim elekter

Märtsis aeglustus tarbijahindade aastane kasv 3,5%-ni , võrreldes veebruariga kasvasid hinnad 0,7% võrra, teatas täna statistikaamet. "Suurimat mõju hindade aastakasvule avaldasid suuremad eluasemekulud, eelkõige kallinenud elektri tõttu," kommenteeris Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

"Aastases võrdluses elektri hinna kasv kiirenes," ütles Mertsina. "Kui jaanuaris kallines elekter võrreldes eelmise aasta sama kuuga 26,9% ning veebruaris 27,4%, siis märtsis oli elekter 30% kallim kui aasta tagasi. Hinnakasvu kompenseerisid aga jätkuvalt alanevad transpordi ja sideteenuste hinnad. Lisaks Talllinnas tasuta transpordi efektile vähendasid transpordikulusid 3,6% võrra madalam mootorikütuse hind."

Kuises võrdluses mõjutasid märtsi hinnakasvu enim oluliselt kallinenud lennupiletid (35%) ning aasta alguses aktsiisimäärade tõstmise tõttu kasvanud tubakatoodete hinnad. "Lennupiletite hinnad on kasvanud juba pikemat aega, eriti Euroopa suunal, kuid märtsis avaldasid hinnakasvule lisamõju kallimad sihtkohad ja kevadine koolivaheaeg," selgitas Mertsina. "Toiduainete hinnakasv on aga sel aastal kuises võrdluses aeglustunud. Kui jaanuaris kasvasid need 0,8% ja veebruaris 1,2%, siis märtsis aeglustus toiduainete hinnakasv 0,3%-ni."

Eelmise aasta lõpus elektrihinna kasvu kartuses tarbijate suurenenud hinnakasvu ootused on kahel viimasel kuul järele andnud, märkis Mertsina. "Vastupidiselt kaupadele, on teenuste hinnakasv aasta algusest alates järk-järgult kiirenenud, mis viitab suuremale siseturu mõjule."

Mootorikütuse hinnalangust ja toiduainete hindade aeglustumist mõjutas märtsis välismaalt hinnasurve raugemine. "Näiteks oli maailmaturu toornafta ja toidutoorme hind nii aastatagusega kui ka eelmise kuuga võrreldes madalam," ütles Mertsina. 

Lähikuudeks on tema sõnul küll oodata toornafta ja toidutoorme maailmaturu hindade mõningast tõusu, kuid aasta teisel poolel peaks hinnakasv aeglustuma või toidutoorme puhul isegi langema. "Koos soojemate ilmade ja peatse kütteperioodi lõppemisega väheneb ka kallinenud elektri hinna mõju," selgitas Mertsina. "Seetõttu peaks inflatsioonitempo lähikuudel mõnevõrra taanduma. Aasta teisel poolel, kui väline hinnasurve väheneb, aeglustub hinnakasv kiiremas tempos."

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum