Ave Lepik • 5. aprill 2013
Jaga lugu:

Kütuste odavnemine aeglustas hinnakasvu

Märtsis tõusid hinnad kuuga 0,7 protsenti ning aastane hinnatõus aeglustus veebruari 3,7 protsendilt märtsis 3,5 protsendini. 

Euroala inflatsioon alanes märtsis esialgsel hinnangul kütuste hinnatõusu pidurdumise tõttu 1,7 protsendini.

"Märtsis mõjutas hindu peamiselt tubakatoodete ja alkoholi ning õhutranspordi- ja tervishoiuteenuste kallinemine," kommenteeris rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas. "Möödunud kuul kandus hindadesse aasta alguse tubakatoodete aktsiisimäära tõus seoses eelmise aasta lõpus soetatud varude lõppemisega. Lennukipiletid on aastaga kallinenud pea 40 protsenti – hinnatõusu põhjus on kasvanud nõudlus ja lennufirmade keerukast majandusolukorrast tingitud vajadus tulusid suurendada."

Pungase sõnul on viimastel aastatel mootorikütuste hinnad kiirelt kasvanud ning andnud olulise panuse tarbijahindade tõusu. "Sel aastal on naftahinnad aga veidi langenud, mistõttu on kütused  siinsel turul odavnenud. Märtsis olid kütused ligi 4 protsenti odavamad kui aasta tagasi," ütles ta.

"Rahandusministeeriumi kevadise majandusprognoosi järgi alaneb inflatsioon 2012. aasta 3,9 protsendilt sellel aastal 3,4 protsendini. Hinnatõusu aeglustumise taga on maailmamajanduse nõrkusest tingitud välistegurite mõju langus, mis stabiliseerib kütuste hinda ning pidurdab soojuse hinnatõusu," prognoosis Pungas.

 

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum