Energiavolinik toetab Leedut kõnelustes Gazpromiga

Euroopa Komisjoni energiavoliniku Günther Oettingeri sõnul ei ole aktsepteeritav olukord, kus Leedul tuleb gaasi eest maksta 20-40% kõrgemat hinda kui teistel Balti riikidel või voliniku enda kodumaal Saksamaal.

„Meil on vaja ühesugust hinda ühisel siseturul Lissabonist Vilniuseni, Londonist Ateenani,“ ütles Oettinger agentuuri Bloomberg vahendusel.

Nädalapäevad tagasi alustas Leedu Gazpromiga ametlikke hinnaläbirääkimisi. Leedu loodab, et on kõnelustel tugevamas positsiooni tänu edasiminekutele nii LNG terminali rajamises, uute ühenduste loomisel Poola ja Rootsiga ning plaanidega kildagaasi tootmise osas. Leedu uue tuumajaama osas on otsustamine lükkunud aasta lõppu. Voliniku sõnul tuleb siin lähtuda tasuvusest – riigid on erinevad, mõnede ELI riikide puhul on tuumaenergia kohane, teiste puhul mitte.

Peterburis Läänemeremaade tippkohtumise raames toimunud Leedu ja Venemaa peaministrite kohtumisel väljendas Dmitri Medvedev muret Venemaa gaasi transportimise tingimuste üle läbi Leedu Kaliningradi. Leedu peaminister Algirdas Butkevicius ütles läinud kuul televisioonis, et see küsimus leiab samuti lahenduse gaasi hinna läbirääkimiste käigus. Lisaks kordas peaminister, et Leedu ei kavatse viivitada ELi reeglite jõustamisega, mis nõuavad gaasi tootmise ja transportimise lahutamist.

Läinud aasta oktoobris kaebas Leedu eelmine valitsus Gazpromi Stockholmi arbitraažikohtusse 1,9 miljardi dollari suuruse summa pärast, mis Leedu on enda hinnangul alates 2004. aastast gaasi eest liiast maksnud. Septembris algatas Euroopa Komisjon aga Gazpromi suhtes Leedu taotluse peale uurimise, kas ettevõte on Kesk- ja Ida-Euroopa riike gaasi hinnastamisel erinevalt kohelnud.

Hetkel kuum