Alyona Stadnik • 16. juuli 2013
Jaga lugu:

Märt Ots: Eesti Energia võiks hinda langetada

 Konkurentsiameti juht Märt Ots ütles, et amet ei ole rahul sellega, et Eesti Energia üldteenuse hind on liiga kõrge ning amet loodab, et ettevõte langetab hinda.

„Kuna Eesti Energia peab üldteenuse hinda kujundama vastavalt börsielektri hinnale ja lisama sinna juurde marginaali, siis meie hinnangul on see marginaal liiga kõrge,“ märkis Ots.

Otsa sõnul on marginaal olnud liiga kõrgel alates sellest, kui elektriturg on kodutarbijaile avatud. „Kui Eesti Energia tuli oma üldteenuse hinnaga välja selle aasta märtsis-veebruaris, siis me hakkasime uurima, miks see nii kõrge on. Jõudsime järeldusele, et see on liiga kõrge,“ sõnas Ots.

Konkurentsiamet loodab, et Eesti Energia langetab üldteenuse hinda. „Me oleme esitanud Eesti Energiale esialgsed seisukohad, millele ettevõte peab vastama,“ sõnas Ots. „Me loomulikult loodame, et ta langetab, aga ei saa seda garanteerida.“

Kui Eesti Energia ei langeta üldteenuse hinda, siis konkurentsiamet saab teha ettevõttele ettekirjutusi ja kohustada teda, et hind langeks. „Sinna on veel aega. Ettevõte peab meie esialgsed hinnanguid läbi vaatama ja nendele vastama,“ ütles Ots. Ilmselt umbes kuu või paari pärast selgub, mis saab, lisas ta.

Otsa sõnul tuleb tarbijate poole pealt ja päringuid ja küsimusi, miks üldteenus nii kallis on.

Äripäev kirjutas juuni lõpus, et elektrihind on liiga kõrge ning majandusministeerium ja konkurentsiamet uurivad, kas Läti ja Leedu energeetikaettevõtted tegelevad konkurentsi moonutamisega. „Oleme täna saatnud järelepärimisi Läti ja Leedu konkurentsiametile ning Eesti Energiale ja Eleringile. Samuti oleme teinud börsile vastava kirja, et nad uuriks. Protsess on käimas,“ sõnas Ots. „See vajab põhjalikumat analüüsi.“

 

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
Hetkel kuum