Rivo Sarapik • 30 august 2013

Statoil: aastaaruande saab küll rutem kokku

Suurim siinse kütuse jaemüüja Statoili finantsjuhi sõnul saab ettevõtte aastaaruande kokku ja esitatud palju kiiremini, kui seaduses täna ette nähtud tähtaeg.

Statoil Fuel & Retail Eesti ASi juhatus otsustas ettevõtte teatel avalikustada auditeeritud majandusaasta aruande neli kuud pärast majandusaasta lõppu. Finantsdirektor Paavo Siimanni sõnul on see ettevõttepoolne vastus arutelusse, kas majandusaasta aruandeid on võimalik avaldada kiiremini kui kuus kuud pärast majandusaasta lõppu. "Selle nelja kuu sisse mahtusid nii aastaaruande valmimine, auditeerimine, kinnitamine ning loomulikult ka suvine puhkusteperiood,“ lisas Siimann, kelle sõnul muudaks lühem majandusaasta aruande esitamise tähtaeg siinse ärikeskkonna läbipaistvamaks.

Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel tegi ettepaneku lühendada aastaaruande esitamise tähtaega seniselt kuuelt kuult (pärast majandusaasta lõppu) kolmele kuule ehk enamusele ettevõtteist 31. märtsile.

Statoil Fuel & Retail Eesti ASil teenis 30. aprillil lõppenud 16 kuu pikkuse majandusaasta jooksul 376 miljonit eurot müügitulu ja ärikasumit 29,4 miljonit eurot. Jae- ja hulgimüügi ärisegmendi müügitulu oli 292 miljonit eurot ja ärikasum 4,1 miljonit eurot.

Kasumit mõjutas positiivselt ka tegevuskulude aeglasem tõus, mis oli põhiliselt seotud 2011. aasta majandustulemust mõjutanud eurole üleminekukulude ning müügimaksuga seotud kulude puudumisega. Samas kasvasid tööjõukulud, mida põhjustasid mugavuspoodide müügimahtude ja töötajate keskmise palga suurenemine.

Kütusemüüja investeeris teenindusjaamadesse 4,1 miljonit eurot.

Kontserni finantskeskuse ärikasum majandusaastal oli 84,1 mln eurose käibe juures 25,4 miljonit eurot, mis moodustas ettevõtte ärikasumist 86%. Kasumist valdava enamiku moodustasid intressitulud ja tulemid valuutakursside muutustest.

Hetkel kuum