Indrek Kald • 6. september 2013 kell 8:24

Eesti Pank: energiahinna kasv võib hoogustuda

Eesti Panga teatel võib lähiajal energiahinna kasv hoogustuda.

"See sõltub sellest, kuidas mõjutavad Süüriaga seotud probleemid toornafta hinda," ütles keskpanga majanduspoliitika allosakonna juhtaja Rasmus Kattai.

Majapidamiste energia oli augustis elektrihinna tõusu tõttu aastatagusest 4,9% kallim. "Selle tootegrupi hinnatõusu aitas tagasi hoida mootorikütuse 4,7% odavnemine võrreldes eelmise aastaga. On oht, et lähiajal energiahinna kasv hoogustub," märkis Kattai keskpanga pressiteates.

Eesti inflatsioon oli augustis euroalaga võrreldes kiirem peamiselt elektri kallinemise tõttu. Elektrihind kasvas aastavõrdluses 28,4%. "Kui elekter kõrvale jätta, siis oli ülejäänud tarbijakorvi hinnatõus mõõdukas, ulatudes 1,8%ni," sõnas ta.

Augustis rauges ka köögiviljade kiire suvine hinnatõus, juuliga võrreldes langesid köögiviljade hinnad 16%. "Töötlemata toiduainete hinnakasvu on vaos hoidnud eelmise aastaga võrreldes madalamad maailmaturuhinnad. Töödeldud toiduainete, eelkõige piimatoodete hinnad on aga rahvusvahelisel turul märkimisväärselt tõusnud ning tõenäoliselt ei ole selle arengu mõju Eesti tarbijahindadele veel täielikult üle kandunud," selgitas Kattai.

Alusinflatsioon, st kaupade ja teenuste hinnakasv ilma toiduainete ning energiata, langes augustis 1,2%ni. Tööstuskaubad kallinesid 1,3% ja teenused 1,1%. "Alusinflatsiooni võib pidada madalaks, arvestades et teise kvartali statistika järgi kasvasid tööjõukulud enam kui 8%. Ettevõtted on seni kiiret palgakasvu finantseeritud peamiselt kasumite vähenemise arvelt, suhteliselt vähem on pidanud seda tegema sisenõudlusele orienteeritud majandusharud, eelkõige kinnisvara- ja kaubandussektor. Teenused ilma sideta kallinesid aastavõrdluses 4,2%," ütles ta.

Eesti Panga juuniprognoosi kohaselt on Eesti tarbijahindade inflatsioon tänavu 3%.

Statistikaameti teatel aeglustus Eesti tarbijahinnaindeksi kasv augustis 3,4%lt 2,9%ni, juuliga võrreldes hinnatase Eestis ei muutunud. Euroala inflatsioon aeglustus augustis esialgse hinnangu kohaselt 1,6%lt 1,3%ni.

Hetkel kuum