• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uus Maa: buumi tipust on hinnatase 26% madalam

  Kui vaadata korterite keskmist ruutmeetrihinda täna ja võrrelda seda buumi ajaga, siis Uus Maa analüütiku Risto Vähi hinnangul on tänased keskmised hinnad 26% madalamad.

  Uus Maa märkis oma turuülevaates, et Eesti kinnisvaraturg jätkas kolmandas kvartalis tõusu ning tehingute hulk saavutas majandussurutise järgse rekordi, samas Tallinnas oli aga langus. Uus Maa märkis ka, et kinnisvaratehingute koguhulgalt on nii kogu Eesti kui ka paljud vaadeldavad omavalitsused jõudnud 2007. aasta kolmanda kvartali tasemele, tehingute koguväärtuselt ja kohati ka objektide keskmiselt hinnatasemelt aga 2008. aasta sama kvartali tasemele.
  Täpsustavatele küsimustele vastab Uus Maa analüütik Risto Vähi:
  Mida tähendab see masujärgne rekord? Kas see kajastab käivet ehk mahtu või hoopis hulka ehk tehingute arvu?See kajastab mõlemat näitajat. Kinnisvara ostu-müügitehingute hulk kogu Eestis oli sellisel tasemel viimati 2007. aasta kolmandas kvartalis. Tehingute kogukäive ulatus sellisele tasemele viimati 2008. aasta teise ja kolmanda kvartali paiku.
  Milline on teie arvamus sellest, et korterite ruutmeetrihinnad on enamvähem buumi tasemel (2000 eurot m2 ja peale)? Kas olete sellega nõus?Ei ole. Võtame ette jälle kvartalid. Näiteks Tallinnas oli selle aasta kolmandas kvartalis korterite keskmine ruutmeetri meediaanhind 1170 eurot, mis ulatub ligilähedale 2008. aasta lõpule, mil buum oli juba läbi. Buumi tipust on praegune keskmine hinnatase 26% madalam.
  Mis edasi saab, kas õhk läheb turult välja varsti ja mull lõhkeb? Praegu pole mulli, mis saaks lõhkeda. Inimesed ei laena end lukku. Oluline osa kinnisvaratehingutest tehakse puhtalt omafinantseeringuga, sest sääste paigutatakse kinnisvarasse. Aastatetagune buum ja praegune aeg on ikka väga erinevad, sest ülehinnatud korterid-majad täna kaubaks ei lähe. Loeb ökonoomsus, elukeskkond ja õige hinna-kvaliteedi suhe.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mihkel Nestor: hüvasti, administraator ja garderoobitädi!
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Arco Vara juht loodab Enefitist kiiret kasumit
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Raadiohommikus: olümpiavõitja, muusik, valimised ja linnaruum
Reedeses hommikuprogrammis vestleme Setomaa aasta ettevõtjaks pärjatud Jalmar Vabarnaga. Saame teada, mille eest ta sellise tiitli pälvis ning kuhu Vabarna investeerib.
Reedeses hommikuprogrammis vestleme Setomaa aasta ettevõtjaks pärjatud Jalmar Vabarnaga. Saame teada, mille eest ta sellise tiitli pälvis ning kuhu Vabarna investeerib.