• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  PwC: riikide vaheline palgalõhe väheneb jõudsalt

  Aastaks 2030 kahanevad nii rikkamate riikide omavahelised kui ka rikaste-vaeste riikide palgaerinevused jõudsas tempos, näitab PwC analüüs.

  17 aasta pärast pole Hiina enam odava tööjõuga riik ning maailma kõrgeimad palgad on Lõuna-Koreas, mis täna on sarnasel palgatasemel Hispaaniaga.
  PwC globaalne palkade tuleviku-uuring näitab, et palgataseme ühtlustumine toimub kiires tempos. Kui 2011. aastal oli arenenud riikidest madalaima palgatasemega Lõuna-Korea keskmine töötasu poole väiksem kõrgeima palgatasemega Austraaliast, siis aastaks 2030 on Lõuna-Korea keskmine palk küll juba maailma kõrgeim, ent kõigest 16% suurem kui arenenud riikidest madalaima palgaga Hispaanias.
  Selle ajaga palgatase Lõuna-Koreas kahekordistub, ent Hispaanias tõuseb "vaid" 60%, selgub uuringust.
  Rahvusvahelise tööorganisatsiooni ILO ja maailmapanga andmeil põhinev uuring ennustab, et ajavahemikus 2011–30 kasvavad palgad USAs, Jaapanis ja Prantsusmaal umbes 30%, Suurbritannias 35% ja Saksamaal 40%. Näiteks Austraalias aga alla 10%.
  Teine on aga lugu arenguriikidega: Brasiilias ja Mehhikos peaks palgad 2030. aastaks 2011. aastaga võrreldes kahekordistuma, Venemaal ja Poolas kolmekordistuma ning Hiinas ja Indias neljakordistuma.
  Nii et kui Hiina keskmine palk on täna 6-7 korda madalam USA omast, siis aastaks 2030 on vahe "kõigest" kahekordne. See aga tähendab, et odavast tööjõust sõltuv tootmine hakkab liikuma kas India ja Filipiinide poole või ka tagasi arenenud riikidesse või nende lähinaabrusse.
  Uuringut kommenteerinud PwC Eesti ärikonsultatsioonide juht Teet Tender ütles, et palgataseme ühtlustumist põhjustab nii vaesemate riikide tõusev tootlikkus kui ka nende rahvusvaluutade tugevnemine.
  Aga tööstuse "tagasitulek" Hiinast pakub muuhulgas ka huvitavaid võimalusi jõukate riikide lähedal paiknevatele piirkondadele, kus tööjõud on endiselt mõnevõrra odavam, kaugused lõppturgudest aga väiksemad. Miks mitte ei võiks ka Eesti ettevõtted ja riik kirjeldatud muutustest kasu lõigata, küsis Tender PwC pressiteates.
  Autor: 1321-aripaev
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Aasia aktsiaturud on langemas
Aasia aktsiaturud on täna langenud, sest bitcoini hinnarekordi ja USA aktsiaturgude tõusuga seotud optimism leevenes ja seda hakkasid asendama värsked mured Hiina kinnisvarasektori pärast, vahendab Reuters.
Aasia aktsiaturud on täna langenud, sest bitcoini hinnarekordi ja USA aktsiaturgude tõusuga seotud optimism leevenes ja seda hakkasid asendama värsked mured Hiina kinnisvarasektori pärast, vahendab Reuters.
CybExer: Töötaja on väärt head palka ja suurepärast motivatsioonipaketti
CybExer Technologies OÜ lahendab nii maailma juhtivate suurriikide kui ka korporatsioonide küberjulgeoleku probleeme, pakkudes kõige keerulisemaid õppusi, testkeskkondi oma küberharjutusväljal ja arendab selle tarbeks tarkvara. Hetkel on lisaks käsil hoopis teistsugune väljakutse – leida häid töötajaid.
CybExer Technologies OÜ lahendab nii maailma juhtivate suurriikide kui ka korporatsioonide küberjulgeoleku probleeme, pakkudes kõige keerulisemaid õppusi, testkeskkondi oma küberharjutusväljal ja arendab selle tarbeks tarkvara. Hetkel on lisaks käsil hoopis teistsugune väljakutse – leida häid töötajaid.
Päikesepargid võivad kõrge elektrihinna tõttu magusast toetusest varem ilma jääda Mõjutatud on ka Enefit Green
Eestisse on viimastel aastatel juurde kerkinud hulgaliselt päikesepaneelide kobarparke, mis saavad kõrgete elektrihindade taustal väga soodsat toetust. Nüüd plaanib Elering toetuseperioodi lühemaks lõigata, millega kobarparkide omanikud sugugi nõus ei taha olla.
Eestisse on viimastel aastatel juurde kerkinud hulgaliselt päikesepaneelide kobarparke, mis saavad kõrgete elektrihindade taustal väga soodsat toetust. Nüüd plaanib Elering toetuseperioodi lühemaks lõigata, millega kobarparkide omanikud sugugi nõus ei taha olla.