Sirje Rank • 1. november 2013 kell 6:46

Majaomanike riigis kõrgem töötus?

Kui järjest enam inimesi üürimise asemel elamispinna soetab, hakkab see mõjutama tööjõuturu efektiivset toimimist ning võib perspektiivis viia kõrgema tööpuuduseni, väidavad majandusteadlased David Blanchflower ja Andrew Oswald uuringus, mille avaldasid oktoobris Chatham House ja Auurbritannia Warwicki ülikooli maailmamajanduse konkurentsieeliste analüüsikeskus.

Lääneriikide valitsused on eluasemeturule sekkunud küll erinevate toetusprogrammide, garantiide ja maksusoodustustega ning selle eest kiitust nõutanud. Uuringust selgus, et ühelt poolt võivad elamukinnisvara omanikud takistada oma piirkonnas uute arenduste algatamist, mis pärsib ettevõtlust ja uute töökohtade loomist. Teisalt ei taha töötuks jäänud inimesed oma majast ära kolida, et kusagilt mujalt tööd otsida.

"Mis hinda maksab ühiskond selle eest, et koduomanikke on järjest rohkem?" küsivad uuringu autorid. "Uuring näitab, et tahtmatult on selline poliitika pärssinud tööjõuturu toimimist ja ettevõtlust. Tuli välja, et suur koduomanike osakaal nõrgestab tööjõuturu efektiivsust ning päädib lõpuks kõrgemate töötuse näitajatega," vahendab uuringut agentuur Bloomberg.

Järeldus on, et valitsused peaks enam soodustama rendipindade kättesaadavust, selle asemel, et erinevate meetmetega tagant aidata eluasemekinnisvara soetamist.

"Suur eluasemekinnisvara omanike osakaal ei hävita töökohti lühiperspektiivis. Küll aga ilmneb selline mõju meie hinnangul aastaid hiljem," märkisid Blanchflower ja Oswald. "Kui poliitikud ja teised poliitikakujundajad neist seostest korralikult aru ei saa, ei anta aru ka negatiivsetest tagajärgedest, mis sellisel poliitikal olla võivad."

Hetkel kuum