• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Majaomanike riigis kõrgem töötus?

  Kui järjest enam inimesi üürimise asemel elamispinna soetab, hakkab see mõjutama tööjõuturu efektiivset toimimist ning võib perspektiivis viia kõrgema tööpuuduseni, väidavad majandusteadlased David Blanchflower ja Andrew Oswald uuringus, mille avaldasid oktoobris Chatham House ja Auurbritannia Warwicki ülikooli maailmamajanduse konkurentsieeliste analüüsikeskus.

  Lääneriikide valitsused on eluasemeturule sekkunud küll erinevate toetusprogrammide, garantiide ja maksusoodustustega ning selle eest kiitust nõutanud. Uuringust selgus, et ühelt poolt võivad elamukinnisvara omanikud takistada oma piirkonnas uute arenduste algatamist, mis pärsib ettevõtlust ja uute töökohtade loomist. Teisalt ei taha töötuks jäänud inimesed oma majast ära kolida, et kusagilt mujalt tööd otsida.
  "Mis hinda maksab ühiskond selle eest, et koduomanikke on järjest rohkem?" küsivad uuringu autorid. "Uuring näitab, et tahtmatult on selline poliitika pärssinud tööjõuturu toimimist ja ettevõtlust. Tuli välja, et suur koduomanike osakaal nõrgestab tööjõuturu efektiivsust ning päädib lõpuks kõrgemate töötuse näitajatega," vahendab uuringut agentuur Bloomberg.
  Järeldus on, et valitsused peaks enam soodustama rendipindade kättesaadavust, selle asemel, et erinevate meetmetega tagant aidata eluasemekinnisvara soetamist.
  "Suur eluasemekinnisvara omanike osakaal ei hävita töökohti lühiperspektiivis. Küll aga ilmneb selline mõju meie hinnangul aastaid hiljem," märkisid Blanchflower ja Oswald. "Kui poliitikud ja teised poliitikakujundajad neist seostest korralikult aru ei saa, ei anta aru ka negatiivsetest tagajärgedest, mis sellisel poliitikal olla võivad."
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Hirm kalli jõuluprae ees on pigem vaataja silmades
Hindade tõus on praeguses keskkonnas paratamatus, majandus kasvab ja kasvavad ka sissetulekud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Hindade tõus on praeguses keskkonnas paratamatus, majandus kasvab ja kasvavad ka sissetulekud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
USA sätib plaani, et takistada Venemaa sissetungi Ukrainasse
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
November oli Tallinna lennujaamale oodatust parem
Novembris läbis Tallinna lennujaama 164 126 reisijat. Võrreldes pandeemiaeelse tasemega on nõudlus alates märtsist järk-järgult taastunud, jõudes novembrikuus 68% juurde tavapärasest mahust. Regulaarlendude keskmine täituvus oli novembris 58%, teatas lennujaam.
Novembris läbis Tallinna lennujaama 164 126 reisijat. Võrreldes pandeemiaeelse tasemega on nõudlus alates märtsist järk-järgult taastunud, jõudes novembrikuus 68% juurde tavapärasest mahust. Regulaarlendude keskmine täituvus oli novembris 58%, teatas lennujaam.