Mari Mets • 7. november 2013 kell 14:40

Küberrünnakute lainet saabunud pole

Viimase nädala jooksul on palju tähelepanu pälvinud häkkerite rünnakud Eesti riigiasutuste vastu, kuid üldine rünnakute tase pole tõusnud.

Nädala jooksul on rünnatud näiteks kaitseministeeriumi, Kumu, küberkaitsekeskust ja Elronit, kuid ründed on toimunud lihtsalt selliste sihtmärkide vastu, mis tõmbavad rohkem avalikkusse tähelepanu, suuremat ründelainet käimas pole, ütles Riigi Infosüsteemi Ameti kommunikatsiooniosakonna juhataja Liisa Tallinn.

"Kumu ründamine on meie hinnangul küll täiesti juhuslik, sest selliseid juhtumeid tuleb Eesti internetiruumis ette iga päev. Veebihaldur on jätnud lihtsalt oma sisuhaldustarkvara uuendamata ning seetõttu on tekkinud turvaaugud, mida häkkerid ära kasutavad," selgitas ta.

Eelmisel reedel ründasid häkkerid kaitseministeeriumi ning täna küberkaitsekeskust, nende juhtumite puhul on Tallinna sõnul tegemist hajusa teenusetõkestusründega. "See tähendab, et nendele veebilehtedele ei häkita sisse, ega kasutata ära ühtegi nõrkust, vaid need ummistatakse päringutega. Veebilehe poole tehakse nii palju pöördumisi, et see ei pea lihtsalt koormusele vastu," täpsustas ta.

Ründajate põhiline eesmärk on olnud Tallinna sõnul pälvida tähelepanu ning see on neil ka õnnestunud. 

Hetkel kuum