• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Superkangelaste ülikool õpetab läbilöömist

  Ettevõtlikud Eesti noored käivad Räniorus õppimas, kuidas ettevõtlusmaailmas läbi lüüa, ning loomas kontakte selliste tuntud ärimeestega nagu Mark Zuckerberg, Sheryl Sandberg ja Steve Jürvetson.

  “Sel suvel osalesin Draper University suveülikoolis Silicon Valleys, see oli üks paremaid perioode minu senise 23 aasta jooksul,” rääkis Maili Põrh, kelle suurim huvi on ettevõtlus ja adventure capitalism – investeerimine idufirmadesse.
  Tänavu talvel märkas Põrh Bloombergis inter­vjuud Draper University suveülikooli asutaja Tim Draperiga, kes tutvustas võimalust õppida Silicon Valleys. Jäi vaid kooli kodulehel küsimustik täita, vastata, millise superkangelasena tütarlaps end näeb, ning vastust ootama jääda. Põrh tõdes, et küsimustik oli kõike muud kui tavaline sisseastumisavaldus. Kahe nädala pärast tuli positiivne vastus ning nädal pärast Estonian Business Schooli (EBS) lõpetamist 13. juunil oli Põrh juba USAs end proovile panemas.
  Mailil aitas küsimustikku täita Alan-George Pavlov, kes lõpetas Draper University esimese lennu. Pavlov soovitas kirjutada lühidalt ja enesekindlalt, mõlemad noored said täisstipendiumi.
  Enesekindlus kasvab. Koolis jagatakse õpilased nelja-viide gruppi, mille liikmete ülesanne on üksteist abistada, juhtida ja suunata.
  Noored rääkisid, et Draper University kultuur põhineb ühel asjal – edu võti on teha kõike kümme korda jõulisemalt, energilisemalt ning usinamalt.
  Ülikool muutis Põrhi sõnul tema perspektiivi – varasemad utoopilised ideed tunduvad pärast Draper Universityt jõukohased ning küsimus on pigem selles, kust leida inimesed ja vahendid.
  Kerstin Karu, kes samuti end proovile pani, märkis, et on nüüd ambitsioonikam ega vannu raskustele kergesti alla. Ta kirjeldas, et Räniorus oldud aja jooksul õppis ta oma ala parimatelt, kes ei olnud kitsid oma edu valemit jagama. Karu rõhutas, et kasutas iga juhust, et uusi tutvusi leida ning nii õnnestus kuue nädala jooksul asjalik tutvusringkond luua, sealhulgas äripartner leida.
  Pavlov, kes on varemgi USAs õppinud, kinnitas samuti, et on leidnud kontakte riskikapitalistide ning oma ala spetsialistide hulgast, samuti uusi sõpru maailma eri nurkadest.
  Raha jagatakse liigagi kergekäeliselt. Pavlov rääkis, et Draper University tõi ta reaalsusesse tagasi, näidates, et start-up’id ja Silicon Valley on natukene muinasjutulik keskkond. Ta selgitas, et paljud tooted ja teenused, mis on saanud investeeringuid, panevad kukalt sügama ja mõtlema, mille peale küll riskikapitalistid raha kulutavad. “Kui oskad müüa ja leiad õiged inimesed, antakse raha kergesti,” ütles Pavlov. Ta lisas, et suveülikooli asutaja Tim Draperi ja tema partneri Steve Jürvetsoni investeeringuid uurides on näha, et nad ei tegele jamaga, ent prahti liigub tema sõnul palju.
  Pavlov tõi Warren Buffetti näite taksojuhtide investeerimisest kui viitest mingit sorti majanduslikule mullile ning nentis, et idufirmade suhtes kehtib sama tõde. “Praegu on tänaval iga teine mees juba start-up’i mees,” nentis ta.
  Põrh kinnitas, et suveülikool ei ole ainult rikastele – jagatakse ka stipendiume. Stipendiumi saamine on Põrhi sõnul üsna tõenäoline, kui kandidaat on loominguline ja ambitsioonikas, eriti soositakse tema sõnul naissoost kandidaate.
  Söömas tuleb rohkem väljas käia. Piletid San Franciscosse ja söögikulud tuleb õpilasel endal katta. Elamine, hommikusöök ja koolivahendid on õppemaksu või stipendiumi sees.
  Põrh soovitab arvestada 1000 eurot sõidupiletiteks ja teine tuhat söögi jaoks, nentides, et köögi puudumise tõttu on söögitegemise võimalused kehvad.
  Eesti noortele pakub stipendiumi 5000 dollari ulatuses Eesti juurtega Hotmaili loomisel abiks olnud Steve Jürvetson.
   
  Mis on mis
  Draper University
  Akrediteerimata ülikool, mille asutaja Tim Draperi sõnul ei ole ka plaanis seda akrediteerida.Korraldab kaheksanädalasi kevadsemestreid ning kuuenädalasi suvesemestreid. Igas klassis on ligi 40 õpilast vanuses 18–28.Semestri hind on 9500 USA dollarit, mis hõlmab kulutusi eluasemele, õppetegevus ning hommikusööki.
   
  Kogemus
  Munad pidid terveks jääma
  Maili PõrhIga seal veedetud päev oli eriline. Aga üks päev oli vaja leiutada viis, kuidas muna 8. korruselt turvaliselt maa peale visata. Võitis meeskond, kellel kõige rohkem mune terveks jäi. See oli väga loominguline ja testis meie praktilisi oskusi, aga ka teadmisi füüsikast.
  (Maili Põrh valmistab praegu mobiilirakendusi, üks lillede ja teine massööri tellimiseks.)
  Eluohtlik matk
  Kerstin KaruÜks värvikamaid juhtumisi leidis aset ellujäämisnädalal.  Olime matkal jõudnud vana jõeoruni, mis oli võssa kasvanud. Korraga ulatati meile matšeeted ja teatati, et meil pole muud võimalust, kui end võsast läbi raiuda. Mul ei tulnud pähegi, et oleks piisanud ühest valest liigutusest, et endal käsi või jalg maha raiuda. Draperi ülikool rikastab enesekindlusega, mis aitab edaspidi edukalt liidri rollis toime tulla.
  (Kerstin Karu arendab praegu mobiilimaksete süsteemi.)
  Haara härjal sarvist
  Alan-George Pavlov Pidime ellujäämisnädalal ehitama olemasolevast prahist aluse, et saaks meeskonnaga üle järve ja tagasi. Hakkasime ehitama, kuni nägime, et vastasmeeskond on juba ühe üle saanud. Meie paat vee peal hästi ei püsinud, aga otsustasime, et lähme ja proovime ikkagi. Võitsime võistluse. Just do it! Ei ole mõtet üle mõelda ja plaanida. Küll tegemise käigus kõik sujub ja korda läheb!
  (Alan-Georg Pavlov tegeleb praegu koostöös ülikooli asutaja Tim Draperiga aksessuaaride brändi Y.O.D.A. loomisega.)
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: hüvasti, administraator ja garderoobitädi!
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Arco Vara juht loodab Enefitist kiiret kasumit
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Riigikohus muutis kevadel vastutuse põhimõtteid kortermajade veetorude purunemisel
Tänavu kevadel tegi riigikohus olulise otsuse kortermaja veetoru lõhkemise juhtumis.
Tänavu kevadel tegi riigikohus olulise otsuse kortermaja veetoru lõhkemise juhtumis.