Alyona Stadnik • 3. detsember 2013 kell 8:47

Eesti Eine müüdi kauasele juhile

Tänase seisuga väljus riskikapitalifonde hallanud Askembla toitlustusettevõttest Eesti Eine. Haiglaid ja koole toitlustava ettevõtte uueks omanikuks on selle pikaajaline juht Indrek Kirss.

„Askembla fondi nõukogu otsus oli kõik Baltikumi ettevõtted realiseerida,“ selgitas Kirss. „Olin selle ettevõtte heas mõttes sunnitud ostma.“

Äripäev kirjutas tänavu jaanuaris, et mitmed investeerimisfondid väljuvad Eesti ettevõtetest. „Uudistajaid oli päris palju, aga meie ei leidnud sobivat strateegilist investorit, kõik olid finantsinvestorid,“ sõnas Kirss.

Ta selgitas, et kuna tegemist on spetsiifilise tööga, mis eeldab spetsialiste, siis nad ostsidki ettevõtte ära. Kui keegi soovib tulla tulevikus kaasomanikuks, on Kirss pakkumistele avatud. „Raha leidub küll maailmaturul ja pankades, aga ajusid on tunduvalt vähem,“ sõnas ta. „Spetsialistide ja professionaalide puudus on kahjuks meie tuleviku märksõnad.“

Äripäeva hinnangul võis müügihind olla 2 miljonit eurot. „Müügihind koosnes aktsia hinnast, ettevõtte eelnevate perioodide kohustustest ning klientidega sõlmitud lepingutest,“ loetles Kirss. „Hind oli õiglane ja jäi umbes 1,5 miljoni euro kanti.“

Algul oli müügihind olnud kõrgem, kuid Kirss ei olnud nõus seda maksma. Ta kasutas ettevõtte ostuks nii omakapitali kui pangalaenu. „Mul oli isiklik raha kahest eelnevast ettevõttest,“ selgitas ta.

Küsimusele, kas pangast oli kerge laenu saada, vastas Kirss, et laen saadi õigetel ja ausatel tingimustel.

Eesmärk ettevõtet arendada. „Olime müügiprotsessi ajal külmutatud olekus, aga nüüd on meil käed vabad ja valla ning meil on mitmeid arenguperspektiive silmapiiril,“ sõnas Kirss.

Näiteks üritab ta lisaks riigisektorile leida ka kliente erasektorist. Esimene suurem leping on juba olemas ja jaanuarist saab Eesti Eine endale ka esimese eraettevõttest kliendi. „Väljume riigisektorist ja hakkame teenindama suurt eraettevõtet - see on suur ja soliidne,“ sõnas Kirss. „See on meie esimene eraettevõtte leping.“

Askembla oli ettevõtte investor viis ja pool aastat. Kirsi sõnul oli fondi rahasüst väga tänuväärne.

Eelmisel aastal oli ettevõtte käive 2,3 miljonit eurot, mis võrreldes üle-eelmise aastaga langes 5%. „Lõpetasime kahjumlikud lepingud ja see aasta on lepinguid juurde tulnud. Selle aasta käive ja kasum jäävad samaks, või kui, siis ehk natuke paranevad,“ rääkis Kirss.

Kuue Eesti ettevõtte omanikeringi kuuluva Askembla Asset Managementi partner ning Eesti esindaja Erkki Torn lausus jaanuaris, et fond üksikute ettevõtete osaluste müüki ja tehingu võimalikku toimumisaega ei kommenteeri. “Fakt on see, et mingil ajahetkel peame kõikidest firmadest väljuma,” märkis ta ja lisas, et müügiprotsess võib kesta kuni aasta, sõltuvalt sellest, kui lihtne on leida ettevõttele sobivat strateegilist või finantsinvestorit.

Askembla on tänavu väljunud järgmistest ettevõtetest: Eesti Eine, TD Baltic, MyFitness, Bauhof Group. Alles on veel: Coral Arendus OÜ, Klick Eesti.

 

Hetkel kuum