• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Advokaat: kas käibemaks on oma aja ära elanud?

  Käibemaksu rakendamine ning sellega kaasnevad probleemid võivad anda tunnistust sellest, et käibemaksust ei ole asja, leidis Hansa Law Offices vandeadvokaat Vahur Kivistik.

  Kivistik esines täna EVEA (Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatisoon) korraldatud ettevõtlusfoorumil vahetult pärast maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitjat Egon Veermäed, kes märkis, et käibemaks on Euroopa Liidus tervikuna suur probleem ning sellega ei ole väga midagi teha. 
  Kivistik nõustus temaga mõlemas osas ning püstitas retoorilised küsimused: Kas käibemaksu plussid kaaluvad üles kuritarvitustega tekitatud kahju? Kas käibemaks on oma aja ära elanud? Kas kõiki ettevõtjaid on vaja komposteerida käibemaksu kogumiseks, nii nagu neid praegu komposteeritakse? Kas ettevõtja peab täitma täiendavaid vormiblankette, mis ei ole Euroopa Liidu, vaid Eesti nõue?
  Veermäe ütles seepeale, et käibemaksu puhul kehtib üks põhimõte - gentlemen’s agreement (härrasmeeste kokkulepe). Tema sõnul saab riik preventatiivseid meetmeid rakendada piiratud ulatuses.
  "Üks mõttekoht on see, et raha peaks liikuma, aga riik ei näe seda raha kunagi. Kas ei võiks sel juhul raha liikumist piirata?" viskas temagi õhku ühe idee.
  Kivistik tõdes sarnaselt Veermäega, et Eestis on käibemaksu tasumisel olukord parem kui Lätis ja Leedus. Küll aga tõi ta välja, et Lätis ei ole end ära tasunud käibemaksudeklaratsiooni lisa, millega tuleb registreerida kõik 1000 latti ületavad ostu- ja müügiarved.
  "Lätis see tulemust andndud ei ole, kõik määrivad paberit, aga tulemus on null," ütles Kivistik.
  Sama süsteemi kavatsetakse rakendada Eestis, mistõttu küsis Kivistik Veermäelt, mis põhjusel on see muudatus lõunanaabritelt üle võetud.
  Veermäe vastas, et tegu on peamiselt töökorralduse muutmisega: "Riskianalüüsi tehnoloogia on teise kategooriaga üles ehitatud ja tahame oma töökorraldust teisiti teha."
  Kivistik tõi veel välja, et planeeritud käibemaksuseaduse muudatus sõiduautode kohta, millega tagastatakse pool käibemaksust, on kasutusel ainult Poolas. Tema hinnangul on see arusaamatu. "Me võtame näiteid täpselt sealt, kus meile meeldib, mitte sealt, kus on rahandus korras ja toimib, näiteks Saksmaalt," märkis ta.
  Ta tegi ettepaneku kasutada seaduseloomel teisi eeskujusid, seda enam, et Eesti maksusüsteem on suures osas üle võetud saksa süsteemilt.
  Täna toimub Rakveres EVEA korraldatud ettevõtlusfoorum, kus arutletakse ettevõtluskeskkonna, maksude ja õigusruumi üle. Foorumi eesmärk on koos ettevõtjatega leida probleemsetes kohtades lahendus ning teha ettepanekuid vastavatele ministeeriumitele.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
JPMorgani analüütik: aktsiahinnad ronivad august välja
JPMorgan Chase & Co mõjuka analüütiku Marko Kolanovici sõnul tõusevad aktsiahinnad tagasi ja majanduslangust tänavu ei tule.
JPMorgan Chase & Co mõjuka analüütiku Marko Kolanovici sõnul tõusevad aktsiahinnad tagasi ja majanduslangust tänavu ei tule.
Kristi Saare juhtidele: sul on juba piisavalt, aita nüüd teisi
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Boroditš: ma ei tea, mida ma valesti tegin, aga ärge muretsege, mina saan hakkama
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.