18. detsember 2013 kell 21:00

President lükkas 1000 euro seaduse tagasi

President Toomas Hendrik Ilves kirjutas eile alla otsusele jätta välja kuulutamata käibemaksuseaduse ja raamatupidamise seaduse muutmise seadus, sest see on vastuolus põhiseadusega.

Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse esimehe Lasse Lehise sõnul ei tule see ilmselt riigikogule üllatusena. Riigikogu liikmed tunnistasid enne seaduste vastuvõtmist, et neil on uuel aastal plaan seda muutma hakata, rõhutas Lehis.

“Riigikogu peaks vaatama presidendi argumente – sellest sõltub, kas seadust saab üldse sellisel kujul vastu võtta, kas peaks seda muutma või sellest täielikult loobuma,” märkis Lehis. “Meie arvame, et sellest seadusest ei saa asja mitte mingis variandis.”

Aeg arutada. Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni presidendi Kersti Krachti sõnul tervitavad nemad presidendi otsust. “Nüüd on aeg laua taha istuda, mitte nii, nagu rahanduskomisjon on siiamaani öelnud, et eelarvet on vaja täita ja see muudatus on eelarvesse sisse arvestatud,” märkis Kracht.

Tema sõnul peaksid valitsus ja riigikogu tegema rohkem otsuseid, mis motiveeriksid ettevõtjaid ettevõtlusega tegelema, samuti panustama, et oleks riigieelarves, mida jagada.

Ilves märkis põhjenduses, et maksupetturite paljastamine ja ettevõtjate aus konkurents on vaidlustamatult põhiseaduspärased eesmärgid, kuid kõikide ettevõtjate koormamist lisakulutuste ja kohustustega ning peaaegu kogu Eesti ärisaladust sisaldava andmebaasi loomist ei saa õigustada hüpoteetilise tõendamata oletusega, et maksuauk väheneb.

Hetkel kuum