RM: inflatsiooni alanemine jätkub

Indrek Kald 08. jaanuar 2014, 12:08

Aasta alguses inflatsioon alaneb seoses elektrituru mulluse avanemise mõju taandumisega, ütles rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas.

Detsembris langesid hinnad kuuga 0,1 protsenti ning aastatagusega võrreldes kahanes hinnatõus 1,4 protsendini.

"Inflatsioon on alates suvest püsinud langustrendil. Seda on soodustanud toorainehindade langus välisturgudel, soodsatest ilmastikuoludest tingitud toidu hinnatõusu pidurdumine, tasuta teenuste pakkumine ning viimastel kuudel ka elektri börsihinna alanemine," märkis ta.

"Eesti hinnapiirkonnas langes elektri börsihind detsembris aasta madalaimale tasemele soojade ilmade ning Põhjamaade madala elektrihinna tõttu," lisas Pungas pressiteates.

Elektri kõrval on tema sõnul odavnenud kaugküte, mida mõjutas soodsam gaasi hind, tugevnenud euro ning ka taastuvkütuste osakaalu järk-järguline suurenemine soojuse tootmisel. "Soojus oli möödunud aasta lõpus viis protsenti odavam kui aasta tagasi," märkis analüütik.

Aasta kokkuvõttes tõusid hinnad mullu 2,8%, mis oli madalam rahandusministeeriumi suvisest prognoosist. "Peamine põhjus oli toiduainete hinnatõusu oodatust kiirem aeglustumine. Mõnevõrra mõjutas ka euro tugevnemine ning oodatust tagasihoidlikum teenuste hinnatõus," kinnitas Pungas. Euroala hinnatõus oli detsembris esialgsel hinnangul 0,8% ning aasta kokkuvõttes 1,3%.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    08. January 2014, 12:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing