Hannes Sarv • 9. jaanuar 2014 kell 14:41

CV Online'ile lisandus omanik

Alates jaanuarist on Baltikumi suurima turuosaga tööpakkumiste portaali CV Online omanike seas lisaks Soome meediakontsernile Alma Media ka ülemaailmse haardega tööpakkumiste vahendaja Monster Worldwide.

Alma Media ja Monster Worldwide tegid koostööd Soomes juba varem, kuid kogu Ida-Euroopat hõlmava ühisettevõtte loomisest teavitati avalikkust novembris. Nüüd jaanuaris sai tehing teoks ning see tähendab, et 9 riigis värbamisportaale, sh Eesti CV Online'i omav Alma Career OY uueks vähemusosanikuks on 15%ga Monster Worldwide. Monsteri näol on tegemist New Yorgi börsil noteeritud firmaga, mis tegeleb tööpakkumiste vahendamisega umbes 50 riigis.

CV Online'i juhi Agu Vahuri sõnul uue omaniku lisandumine suuri muutusi kaasa ei too. „Hetkel toob see muutus klientidele kaasa võimalusi osta tööpakkumiskuulutusi üle maailma,“ sõnas ta. Samas märkis ta, et olulist kasvu see võimalus neile ilmselt kaasa ei too, kuna Baltikumis lihtsalt pole nii palju ettevõtteid, kes sooviks töötajat leida näiteks Ameerika Ühendriikides või Saudi-Araabias. Ka nende suurim kodune konkurent CV Keskus kuulub rahvusvahelisse värbamisportaalide võrgustikku The Recruitment Network. 

Vahuri sõnul võib lisandunud omaniku kaudu tulla rohkem tööpakkumisi Eestist väljapoolt. „Rohkem tööpakkumisvõimalusi Kesk-Euroopast või Euroopa Liidust, kui otsustatakse kuulutada kõikides Euroopa Liidu maades läbi Monsteri või sihitaksegi Balti riike. See võib tuua tulu kasvu, aga seda on praegusel hetkel raske hinnata,“ ütles ta. Vahur lisas, et tehnoloogiat arendavad nad kohapeal ise ning jätkavad praeguse süsteemiga. Samuti ei võeta üle kaubamärki.

Helsingi börsil noteeritud Alma Media omab Soomes näiteks Iltalehtit, Aamulehtit ja Kauppalehtit. Eestis omab Soome meediakontsern veel kinnisvaraportaali City24 ja uudisteagentuuri BNS. CV Online'i omanikuks sai Alma Media 2012. aasta aluses. Ettevõtte börsiteate kohaselt on praegune värbamisportaale puudutav tehing osa nende strateegiast, mis keskendub rahvusvahelisele digitaalsele kasvule. „Alma Media on püsivalt hinnanud uusi võimalusi lisaks 70 miljoni suurusele investeeringule Baltikumi, Tšehhisse, Slovakkiasse ja Horvaatiasse 2012. aastal,“ seisis teates. Monster lisas Alma Mediale omalt poolt tegutsemise Poolas, Ungaris ja Tšehhis ning tasus vähemusosaluse eest 4,9 miljonit eurot. Alma Media loodab tehingu tulemusel tänavu saavutada käibes 3 miljoni euro suuruse kasvu.

Ärimahud kasvasid

Kasvu selles äris oli mullu märgata ka Baltikumis ja CV Online'i ärimahud liikusid tõusvas joones. „Grupi ettevõtetest me kasvasime kõige kiiremini siin Baltikumis ja täitsime oma eelarve ilusti,“ sõnas ta. Käibes tähendas see 2012. aasta 2,4 miljoni euro pealt liikumist 2,85 miljoni euroni. Ka selleks aastaks eeldab ta ettevõtte ärimahtude 10% kasvamist. „Kui majandus kasvab, siis inimesed on julgemad töökohti vahetama ja siis on tööturg tervikuna likviidsem,“ märkis ta. CV Online kasvas tema sõnul kiiremini just Lätis ja Leedus. Eestis on tööpakkumiste vahendamise turg laias laastus pooleks konkurendi CV Keskusega.

Ka CV Keskuse juht Paavo Heil ütles, et mullune aasta tõi neile kasvu. „Baltikumis oli meil möödunud aasta kasv pisut üle 40%. Praegu ei ole mingisuguseid märke, et see kasv vaibub,“ sõnas ta. Heil lisas, et suurem kasv on toimunud värbamisteenuste pakkumises, millega CV Keskus samuti tegeleb – seal oli kasv kahekordne. „Inimesi on raskem leida ja tahetakse, et professionaalid sellega tegeleksid,“ ütles ta, kuid lisas, et kuna värbamisteenuse osakaal on väiksem, siis üldistesse numbritesse see nii suurt mõju ei avalda.

Online-teenuste kasv jäi tema sõnul mullu 34% juurde. Seejuures tõi Heil mahtude kasvu kõrval välja, et tööle võtmiste arv tegelikult eelmisel aastal Eestis vähenes. „Seda me näeme, et värbamiste arv on pisut languses, aga meie mahud suurenevad. Tõenäoliselt me võtame kuskilt turuosa – ma ei ole kindel, kas see tuleb CV Online arvelt või nende arvelt, kes on värvanud seni ilma tööportaali kasutamata,“ arutles ta.

Hetkel kuum