Poliitikud: Vene majandus ei vaja stiimulit

Sirje Rank 16. jaanuar 2014, 11:14

Venemaa valitsus, mis ei suutnud mullu keskpanka veenda intressimäärasid alandama, on muutmas retoorikat ka vajaduse osas stimuleerida majandust riigieelarvest, kuna tegelikke probleeme see ei lahenda.

Eile Moskvas toimunud konverentsil hoiatas Venemaa keskpanga esimene asepresident Ksenja Judajeva stagflatsiooni eest Vene majanduses (kiduv kasv ja kiire inflatsioon - toim.), kus keskpanga rahapoliitika ei saa kuigivõrd nõudlust ergutada.

Majandusminister Aleksei Uljukajev ütles samal üritusel, et riigieelarvest või keskpanga poolt majanduse ergutamine annaks vaid ajutise efekti, vahendas agentuur Bloomberg.

Majanduse ergutamise retoorika on vaiksemaks jäänud. See ei aita, kui majandust hoiab tagasi ebaefektiivsus ja korruptsioon. Hinnangult avaliku sektori institutsioonidele oli Venemaa Maailma Majandusfoorumi konkurentsivõime indeksis 118. kohal ja konkurentsivõimele 135. kohal 148 riigi võrdluses.

Rahandusminister Anton Siluanov hoiatas, et riik on eelarve võimalused ammendanud - väljaspool naftasektorit on defitsiit üle kriitilise 10% piiri SKPst.

Kulutamine on astronoomiline, kuid seis nende kulutustega on selline, et inimesed pole rahul ei institutsioonide ega avaliku sektori teenuste kvaliteediga, ütles esimene asepeaminister Igor Šuvalov. "Meil on vaja majanduse kasvutempot, mis võimaldab majandust moderniseerida. Me ei saa kiiret kasvu tagada riiklike kulutuste abil," ütles ta.

Aasta eest ütles Šuvalov, et majandus vajaks odavamat raha ning et valitsuse ja keskpanga vahel on intressimäärade osas suur vaidlus. Praegu on ta hoidunud keskpanga kritiseerimisest, mis pole intressimäärasid alandanud. Juunis keskpanga juhiks saanud president Vladimir Putini endine abi Elvira Nabiullina on keskendunud eelkõige inflatsiooniprobleemile.

Detsembris kasvasid tarbijahinnad Venemaal aastatagusega võrreldes 6,5%. Euroopa riikidest on Bloombergi andmeil kiirem inflatsioon vaid Valgevenes.

Putin on püüdnud inflatsiooni ohjeldada sellega, et käskis riigimonopolidel nagu Gazprom ja Venemaa Raudteed hinnad külmutada.

Poliitika peab keskenduma kitsaskohtade kõrvaldamisele pakkumise poolel - nagu vilets infrastruktuur -, mitte pumpama üles nõudlust, ütles Uljukajev.

Lõdvem rahapoliitika ainult põlistaks majanduse praegust struktuuri, toomata paranemist töö tootlikkuses, ütles Judajeva Vene keskpangast.

Venemaa eelarvedefitsiit oli mullu 0,5% SKPst, märkis Siluanov, hoiatades, et naftabarreli hind võib tänavu alaneda 80 dollarile.

"Me peame igal juhul selleks valmis olema," ütles ta. "Jah, meil tuleb seada ambitsioonikaid plaane majanduskasvu, investeeringute, töö tootlikkuse jne kohta. Aga eelarve osas peame tuginema absoluutselt konservatiivsetele ja saavutatavatele prognoosidele."

Venemaa asemajandusministri Andrei Klepahhi sõnul kasvas Venemaa SKP mullu hinnanguliselt 1,3%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. January 2014, 11:15
Otsi:

Ava täpsem otsing