Mari Mets • 21. jaanuar 2014 kell 9:47

Swed: palk võib Euroopaga vahet vähendada

 Kuna eurotsoonis on keskmine palgakasv aeglane, siis on meie palgakasvul praegu hea võimalus seda vahet hoogsalt vähendada, leiab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

Swedbank prognoosib alanud aastaks tööpuuduse vähenemist 0,3 protsendi võrra, kuigi kvalifitseeritud töötajate põud ilmselt jätkub, samas jätkab Eesti kiire palgakasvu kursil.

Statistikaameti andmetel töötab välismaal 23 500 Eesti kodanikku, kaks kolmandikku neist Soomes ning valdavalt ehitussektoris. Jätkuvalt väheneva rahvaarvu tõttu aeglustub Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina hinnangul ka tänavu tööhõive.

"Mullu oli tööpuudus 8,6 protsenti, tänavu väheneb see meie hinnangul 8,3 protsendini ning järgmisel aastal veel 7,8ni, jäädes allapoole piiri, mil see hakkab mõjutama palgasurvet. Ettevõtetel on jätkuvalt raske leida kvalifitseeritud tööjõudu, 42 protsenti ettevõtetest nimetab seda oma kasvu pidurdavaks teguriks," rääkis Mertsina.

"Suur palgakasv jääb meie prognoosi järgi püsima, sest palgasurvet põhjustavad tegurid jäävad samuti püsima. Nendeks on antud juhul miinimumpalga tõus ja avaliku sektori palgakasv, mis mõjutab eelkõige väiksemaid ettevõtteid, kus on kuni 50 töötajat," selgitas Mertsina.

"Palkade reaalkasv ehk hinnakasvuga korrigeeritud palgakasv oli eelmisel aastal 5 protsenti, sel aastal prognoosime 4,4protsendist kasvu," lisas ta.

"Kui võrrelda palgakasvu tootlikkusega, siis palgakasv on Eestis ületanud tootlikkust juba alates 2011. aastast. Kuna eurotsoonis on keskmine palgakasv aeglane, siis on meie palgakasvul praegu hea võimalus seda vahet hoogsalt vähendada, kuigi suures pildis on see endiselt suur," ütles Mertsina.

Hetkel kuum