Jaemüük jätkas kasvulainel

31. jaanuar 2014, 08:09

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes detsembris aasta varasema detsembriga võrreldes püsivhindades 5% - kauplustesse jäi ligi 340 eurot elaniku kohta.

Statistikaamet teatab, et eelmise aasta detsembris oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 448,3 miljonit eurot.

Jaemüük tööstuskaupade kauplustes suurenes 2012. aasta detsembriga võrreldes 12%. Müük suurenes enamikul tegevusaladel, vaid muudes spetsialiseerimata kauplustes, kus on ülekaalus tööstuskaubad (nn kaubamajad), oli jaemüük 2% väiksem kui varasema aasta detsembris.

Enim suurenes jaemüük kasutatud kaupade kauplustes ning väljaspool kauplusi (kioskites, turgudel, otsemüük), kus jaemüük kasvas aastaga 81%. Eelnevate kuudega võrreldes selle tegevusala jaemüügi kasv kiirenes, peamiselt 2012. aasta detsembri väga madala võrdlusbaasi tõttu. Kasutatud kaupade kaupluste müügi kasv kaupade jaemüüki oluliselt ei mõjuta, sest antud tegevusala osatähtsus on väga väike – 2013. aasta detsembris oli see 1,5%.

Keskmisest enam suurenes jaemüük posti või interneti teel (kasv 26%) ning majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes (kasv 21%). Detsembris suurenes jaemüük veel ka muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmetega, fotokaupade, raamatute, sporditarvete, mängude ja mänguasjadega (kasv 10%), tekstiiltoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes (kasv 8%) ning apteekides ja kosmeetikatarvete kauplustes (kasv 3%).

Jaemüük toidukaupade kauplustes on viimastel kuudel olnud küllaltki stabiilne. Detsembris suurenes toidukaupade kaupluste jaemüük 2012. aasta sama kuuga võrreldes 3%.

Mootorikütuse jaemüük vähenes 2012. aasta detsembriga võrreldes püsivhindades 10%, langus oli kiirem kui eelneval kuul. Mootorikütuse jaemüügi languse kiirenemisele avaldas osaliselt mõju 2012. aasta detsembri kõrge võrdlusbaas ning mootorikütuse hinnalanguse aeglustumine. Kui 2013. aasta novembris oli mootorikütuse aastane hinnalangus 4,7%, siis detsembris 1,8%.

Võrreldes 2013. aasta novembriga suurenes detsembris jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades ligi viiendiku. See on tavapärane tõus detsembrikuus, mil toimuvad jõulu- ja aastavahetuse suurmüügid.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli detsembris 518,2 miljonit eurot, millest kaupade jaemüük andis ligi 87%. 2012. aasta detsembriga võrreldes suurenes müügitulu jooksevhindades 3%, eelmise kuuga võrreldes 15%. 

Esialgsetel andmetel oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 2013. aastal 4,6 miljardit eurot, jaemüük suurenes 2012. aastaga võrreldes püsivhindades 5%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. January 2014, 12:38

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing