Maksupettuses kahtlustatud mõisteti süüdi

Rivo Sarapik 05. veebruar 2014, 14:42

Harju maakohus mõistis täna süüdi suhkruäri raames suures ulatuses maksude maksmisest kõrvale hoidnud kolm inimest ja ühe ettevõtte. Osad süüalused pääsesid süüdimõistmisest, kahe osas menetlus jätkub.

Harju maakohus mõistis täna Sivart Saarmanni, Priit Tutti ja Robert Pärniku ning OÜ Marienberg kokkuleppemenetluses süüdi suures ulatuses maksude maksmisest kõrvalehoidmises.

Suhkru ja armatuurterasega kaubelnud OÜ Marienberg andis süüdistuse kohaselt septembrist 2012 kuni maini 2013 maksu- ja tolliametile käibedeklaratsioonides valeandmeid ja jättis tasumata kokku 597 691 eurot käibemaksu, teatas prokuratuur.

Süüdistuse järgi esitati valeandmeid fiktiivsete arvete alusel, mis olid koostatud nelja Eestis registreeritud ja ilma reaalse majandustegevuseta varifirma nimelt. Sellega üritati jätta mulje, nagu oleks Marienberg ostnud suhkrut ja terast just nende nelja ettevõtte käest. Tegelikult aga soetas Marienberg kaupu hoopis Läti, Leedu ja Poola ettevõtetelt ning müüs edasi Eesti firmadele.

Peamisele süüdistatavale Saarmannile mõistis kohus koos varasema kandmata karistusega kolme aasta ja kümne kuu pikkuse reaalse vangistuse. OÜ-d Marienberg karistas kohus 60 000 euro suuruse rahalise karistusega.

Pärnikut ja Tutti karistas kohus kolmeaastase vangistusega, millest esimene on reaalselt ära kandnud seitse kuud ja kümme päeva ning teine kuus kuud ja 20 päeva. Ülejäänud vangistust ei pöörata täitmisele, kui nad ei pane kolme-aastase katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu ja täidavad kriminaalhooldaja kontrollnõudeid.

Samuti mõistis kohus neilt konfiskeerimise asendamise korras riigile välja süüteoga saadud, kuid ärakasutatud vara asemel kokku 91 335 eurot. Lisaks konfiskeeriti ligi 8800 eurot arestitud varasid.

N-ö tankistidena kuriteole kaasa aidanud Joonas Kiisi ja Rain Kehkla. osas lõpetas kohus menetluse otstarbekuse põhimõttel ning kohustas Raini tegema 120 tundi üldkasulikku tööd ja Joonast tasuma riigituludesse 1673 eurot. Samas kriminaalasjas kohtu all olnud Marti Sihimets ja Rain Ruusamäeosas on materjalid eraldatud ning kohus arutab neid eraldi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. February 2014, 14:42
Otsi:

Ava täpsem otsing