Romet Kreek • 11. veebruar 2014 kell 6:45

Tesla Motorsi aktsial värske tipp

Eile sulgus Tesla Motorsi aktsia kõigi aegade kõrgemal tasemel. Aktsia hind tõusis päevaga 5,4%, 196,56 dollarile. Aastaga on aktsia hind tõusnud 411,6%.

Investorid panustavad, et ettevõtte autod võivad hästi minna kaubaks ka välismaal. Noorim ja väikseim USA autotootja soovib, et nende S-mudel kvalifitseeruks Hiina elektriauto subsiidumitele.

Analüütikud Ben Kallo W. Bairdist ja Craig Irwin Wedbush Secutritisest arvasid, et Hiina elektriautode toetused, isegi kui Tesla neid ei saa, kuna autod imporditakse USAst, loob soodsa keskkonna enne S-mudeli müüki Hiinas tuleval kuul.

„Mõistame, et me ei saa otsest subsideerimist,“ ütles Tesla asepresident Diarmuid O’Connell. „Loodame, et valitsus kaalub Tesla rolli, et viia ellu Hiinas elektriautode kasutust ja laiendab soodustusi ka Model S-ile.“

Tesla alustas S-mudelite tehase väravatest väljasaatmist neljandas kvartalis. Kompanii käive oli 20% ettevõte enda prognoositust suurem. Kompanii juht Elon Musk ütles jaanuaris, et Hiina võib müüdud autode arvult juba tuleva aasta alguses olla USAga võrdne.

Kallo rääkis, et Tesla juhid on sel kuul rääkinud Euroopa kundedele S-mudeli ja X-mudeli plaanidest. Ka ettevõtte Hiina strateegia on võetud hästi vastu.

Hiina teatas eile, et nende eletriautode soodustused tulevad tänavu kõrgemad varem teatatust, et piirata riigis üha halveneva õhusaaste probleemi. Tänavu vähendab Hiina subsiidiumit vaid 5%, kuigi esialgu plaaniti seda vähendada 10% võrra ja 2015. aastal väheneb see 10% võrra võrreldes varem kavandantud 20% kärpeplaaniga.

Hiinas hakkab Model S maksma 734 000 jüaani ehk 121 116 dollarit. See hinnalipik on USAs müüdavast 50% suurem, et katta veokulusid, makse ja tollimaksu, mis moodustavad kuni 25% auto hinnast, ütles Musk.

Ettevõte peaks avaldama neljanda kvartali tulemused 19. veebruaril. Analüütikud ootavad osade kuludeta 18 senti kasumit aktsia kohta. Puhaskahjum võib kahaneda 2,4 miljonile dollarile ehk 2 sendile aktsia kohta ja käive enam kui kahekordistuda 668,6 mln dollarile.

Hetkel kuum