Kallas: 100 miljoni garantii oli näidis

Aivar Hundimägi 11. märts 2014, 08:46

 Peaministrikandidaat Siim Kallase sõnu oli tema allkirjaga Eesti Panga 100 miljoni USA dollari suurune garantii näidiseks, mille tema rumala peaga allkirjastas.

"Tõenäoliselt oli asi nii- ja seda oli ka varem – et teeme näidise, mismoodi tehing võiks välja näha. /--/ Ütleme nii, et tuldi küsima, et mina kirjutaksin sellele alla, et kõigil oleks täpselt näha, et me oleme tõsised. /---/ Mina kirjutasin tõenäoliselt sellisele asjale alla, mis oli rumal ja mõtlematu tegu," ütles Kallas intervjuus Eesti Päevalehele.

"Kuigi ma väga hästi teadsin, et see midagi ei maksa, sest selle paberiga raha liikuma ei pane. Aga ikkagi oleks pidanud rohkem mõtlema," ütles Kallas.

Kallas rääkis intervjuus, et 100 miljoni dollari garantii idee oli tõenäoliselt luua rahaline reserv, kust saaks panku toetada. Ta aga toonitas, et tegemist oli ainult ideega, mis ei realiseerunud. Kallase kinnitusel ei võtnud Eesti Pank endale selle garantiiga seoses mingeid kohustusi.

Eesti Päevaleht kirjutas hiljuti, et praegune peaministrikandidaat Siim Kallas väljastas aastatel 1994-1995 kümme garantiikirja, mille väärtus kokku oli 1,3 miljardit Eesti krooni.

Samuti on Eesti Päevaleht kirjutanud, et üle miljardi krooni väärtuses garantiikirju anti Inglismaal registreeritud mikrofirmale Condor Trading. Condor Tradingu 1995. aasta aruandest nähtub, et ettevõtte peamine tegevus näis sel ajal olevat seotud kinnisvaraga. Samas aruandes hinnati Condor Tradingu väärtus kõigest 100 naelale.

Loe intervjuud Siim Kallasega tänasest Eesti Päevalehest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    12. March 2014, 11:45
    Otsi:

    Ava täpsem otsing