1Partneri juht mures kinnisvara hinnatõusu pärast

Marta Jaakson 20. märts 2014, 17:16

Mullu käivet ja kasumit kasvatanud kinnisvarafirma 1Partner juht tunneb muret liiga kiire hinnatõusu pärast.

"Mind teeb veidi murelikuks kinnisvara kiire hinnatõus, mis pikas perspektiivis ei mõju hästi vahendusfirmale ega ka klientidele," ütles 1Partneri juht Martin Vahter. Ta lisas, et on selge, et hinnad ei saa lõplikult kasvada. Selle jaoks peab olema mingi põhjus, olgu selleks siis kas ostujõud, inflatsioon vms, mida tänane hinnatase tema hinnangul ületab.

"Kui pehmelt öeldes tuled kustutatakse ja kõigile tööd ei jätku, siis ei pea väga kaugele minevikku vaatama, et mis siis juhtus," selgitas ta.

Ma loodan, et hinnatõus jääb 10% piiridesse, aga millal hinnatõus hakkab pidurdama, on iseasi, rääkis Vahter.

Tänane olukord võrreldes eelmise kinnisvaramulli lõhkemisega on Vahteri hinnangul kordades teistsugune. Pakkumine on tema sõnul pankade poolt tunduvalt tasakaalukam ning enam ei finantseerita tühje krunte.

Hinna järsk pidurdamine tekitab Vahteri hinnangul aga olukorra, kus kinnisvarasektorisse lisanduvad inimesed või ettevõtted, kes ei peaks seal olema ning algatatakse objekte, mida ei peaks.

"Käin linnas ringi ja mõtlen, et mõned korterelamud on täiesti vale asukoha peal, aga ometi neid ehitatakse," ütles Vahter. Ta lisas, et kui käivitatakse halbu projekte, tähendab see seda, et käimas on ülekuumenemine.

Tallinn on tema hinnangul täna hõredasti asutatud ning linna ei saa võrrelda Londoni või Helsingiga, kus on aastakümneid olnud kapitalism ning uut asja on võimalik arendada ainult vana lõhkudes. Nii on Tallinna sadama piirkond täiesti välja arendamata.

"Tühjasid krunte, kus täna on parkimisplatsid peal, on Tallinna linnas kümneid. See, et meil oleks ruumipuudus, ei ole õige väide. Ruumipuuduse lahendab see, kui ehitatakse õiget asja õigesse kohta. Kinnisvaraarenduse probleem vahepeal oli see, et ehitati ainult kesklinna," selgitas ta.

Vahteri kinnitusel on kinnisvaraturg aktiivne ja selle tulemusena läks mullu hästi kogu sektoril. Kõige kasumlikum on täna Vahteri sõnul elamispindade arendus. Äripindu tema sõnul täna nii palju vaja ei ole, kui buumi ajal ehitati. Ehitatakse üksikuid büroohooned, kus üürnikud on juba teada.

Vahter loodab tänavu aastal ligi kolmandikku võrra käivet veelgi kasvatada, ent nentis, et igal aastal 56protsendist kasvu oodata ei saa. "Igal aastal need asjad nii kiiresti üles poole ei lähe," märkis ta.

1Partneril on tema sõnul plaan laieneda kinnisvara alase nõustamise valdkonnas ning olemasolevaid osakondi ka suurendada. Headest töötajatest on Vahteri sõnul alati puudus. Vastatavalt sellele, kuidas laieneb kinnisvaraturg, kasvab ka teenindussektori inimeste vajadus hüppeliselt.

Vahter märkis, et nii nagu kõikides sektorites, on ka neil keeruline häid töötajaid leida. Konkurss toimub pidevalt. "Kunagi pole häid inimesi liiga palju," kommenteeris ta.

1Partneris on eraldi Vene maaklerite grupp, kelle emakeel on vene keel ja kaks Soome maaklerit. Venelastel ja soomlastel on huvi Eestisse investeerida, Vahteri sõnul on neil olemas ka reservide ülejääk ja kui kodumaal ei lähe hästi, otsib vaba raha ikka uusi võimalusi. Ja üks riskivabasid kohti ongi nende jaoks Tallinn.

Vaadata tasub Vahteri sõnul ikka riikide poole, kus on selge nõudlus. "Täna meil Lätis väga palju nõudlust ei ole Eestisse ja samamoodi Rootsist. Rootslased vaatavad pigem rannaäärseid paiku ja Haapsallu, neid ei ole nii palju, me jääme nende jaoks ikka kaugeks," rääkis Vahter.

Välismaalaste müüt on tema sõnul ülehinnatud. Vahter rääkis, et tihti on tegu välismaalasega, kes elab ja töötab Eestis ning võib olla on ka omale Eestis pere rajanud, ent on passi järgi ikkagi välismaalane.

1Partneri 2013. aasta kinnisvarateenuste käive kasvas 56 protsenti, 1,8 miljoni euroni ning kasum 175 protsenti, 475 000ni. Kogu 1Partner grupi käive oli 3,8 miljonit ja kasum 535 000 eurot.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. March 2014, 17:16
Otsi:

Ava täpsem otsing