27. märts 2014 kell 21:00

Austria kasumlikem pank müüb Ukraina tütart

Varadelt Austria suuruselt kolmas ja kasumilt esimene Raiffeisen Bank International (RBI) kaalub kriisi kiuste oma Ukraina tütarpanga Avali müüki, selgus eile avaldatud majandusaasta aruandest.

“Tingitud olukorrast Ukrainas on panga müük praegu ­ootel,” märkis Äripäevale antud kommentaaris RBI kommunikatsioonijuht Ingrid Krenn-Ditz.

Ettevõtte juht Karl Sevelda leidis Bloombergile antud kommentaaris, et Ukrainal on praegu võimalus liikuda positiivses suunas ja lõplik müügiotsus sõltub edasistest arengutest. “Lugedes G7 resolutsiooni, näen pigem silla ehitamist, mitte avaldust konfliktiks,” toonitas Sevelda.

Potentsiaalselt läheb Ukraina harus kaubaks pea 3,1 miljonit klienti, 798 filiaali ja üle 3,6 miljardi euro ulatuses väljastatud laene. Bloombergi andmetel on RBI turuväärtus 6,85 miljardit eurot. Avali arvestuslik väärtus on Financial Timesi teatel 820 miljoni euro ümber.

Tütarpanga müügiplaan pole piirkonnas midagi seninägematut. Viimasel kahel aastal on juba lahkunud sakslaste Com­merz­bank, Austria Erste Group ja Rootsi Swedbank. Financial Timesi teatel oli viimane lahkuja itaallaste Intesa Sanpaolo, mis müüs jaanuaris oma Pravex-Banki nime kandva üksuse 100 miljoni euro suuruse kahjuga.

Järelejäänutest sulges 550 filiaaliga Prantsuse BNP Paribas Ukrainas tegutseva UkrSibbanki üksuse mõne kontori Kiievi rahutuste ajaks, kuid on need taas avanud. Veel sel nädalal teatas pank Ukrainas 1600 töökoha kaotamisest. Itaalia UniCrediti teatel ollakse Austria haru kaudu septembri seisuga turul 2,3 miljardi euro ulatuses.

Kasum suurenes. Mullu oli RBI konsolideeritud kasum 557 miljonit eurot. Ukrainas kasvas aastaga maksujärgne kasum 201%, 33-lt miljonilt eurolt 101-le miljonile. Samas langes hoiuste maht aastaga 8% ja koguvara vähenes 4,9 miljardilt eurolt 2012. aasta viimase kvartali seisuga 2013. aasta lõpuks 4,3 miljardile. Aasta jooksul suleti 27 filiaali.

Ka Vene suurpankadele pole olukord Ukrainas meelakkumine. Aasta algusest on riigis tugevalt esindatud Vene suurima panga Sberbanki aktsia langenud 19,9%.

Hetkel kuum