Ukraina oligarh sai USA-lt süüdistuse

Sirje Rank 03. aprill 2014, 10:41

USA süüdistab Ukraina oligarhi Dmitri Firtaši, kes pani oma varandusele aluse Vene gaasiga kaubeldes, kaevandusprojektiga seotud altkäemaksu andmises.

Väidetavalt kohtuti India valitsusametnikega ja üritati altkäemaksudega kuni 18,5 miljoni dollari ulatuses projekti endale soodsas suunas kallutada, vahendab agentuur Bloomberg. Skeemiga oli seotud Illinois' osariigi firma, milel nime ei avalikustatud.

"Firtaš oli kogu ettevõtmise eestvedaja," teatas USA Chicago kohtu advokaat  Zachary Fardon eile tehtud avalduses.

Ärimees, kes võitleb Austriast USA-le väljaandmise vastu, võib omada infot ka Venemaa gaasihiiu Gazpromiga tehtud tehingute kohta, mida USA peab korruptiivseks, ütles Bloombergile endine Venemaa ministeeriumi nõunik Mihhail Kortšemkin, kes on asutanud Pennsylvanias Ida-Euroopa gaasianalüüsi firma Malvern.

See informatsioon võib aidata USA seadusandjatel Venemaa presidendi Vladimir Putini lähikondsete suhtes Krimmi annekteerimise eest sanktsioone tugevdada, ütles Kortšemkin. USA prokurörid eitasid arreteerimise seost Ukraina kriisiga.

Eestis Nitroferti tehast omav Firtaš, keda süüdistatakse koos viie teise mehega, arreteeriti läinud kuul Viinis ja lasti hiljem 125 miljoni euro suuruse kautsjoni vastu vabadusse. Juba läinud aastal esitatud süüdistus sai avalikuks alles eile. Fardoni sõnul kontrollib Firtaš rahvusvahelist konglomeraati Group DF.

Firtaš pani oma varandusele aluse Venemaa gaasi Ukrainale vahendades. Partneriga kahasse kuulus talle pool firmast RosUkrEnergo, mis asutati aastal 2004 ja mis aastail 2006-09 ainsana Ukrainasse gaasi importis. Teine pool firmast kuulus Gazpromile, kuid võis Ukraina julgeolekuteenistuse andmeil olla kaudselt Semjon Mogiljovitši kontrolli all, kes on kahtlusalusena organiseeritud kuritegevuses USA tagaotsitavate nimekirjas. Firtaš on korduvalt seoseid eitanud.

Firtaš arreteeriti 12. märtsil, loetud päevad enne Krimmi "referendumit".

Firtaši ja ta kaasosalisi süüdistatakse räkitis ja konspiratsioonis rahapesu eesmärgil. Samuti USA altkäemaksu vastase seaduse rikkumises. Lisasüüdistused käivad ähvarduste kasutamise kohta, mille eesmärk oli oma firma ärihuvide edendamine. Süüdimõistmise korral võib mehi oodata kuni 20aastane vanglakaristus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    04. April 2014, 13:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing