Sirje Rank • 4. aprill 2014 kell 9:58

Vene sanktsioonid vesi Soome saeveskitele

Soome majandusuuringute instituut PTT on hinnanud võimalikke mõjusid metsatööstusele, kui Venemaa ja ELi vahel peaks Ukraina sündmusest vallanduma kaubandussõda.

Venemaa tarnib Euroopa turule aastas 3,2 mln kuupmeetrit saematerjali. Kui kehtestatakse sanktsioonid, tuleb leida alternatiivsed tarnijad - miks mitte Soomest või Rootsist, kirjutab Soome päevaleht Helsingin Sanomat.

Sellist buumi kogeti näiteks NLi lagunemise järel, mil Venemaa saematerjali eksport katkes. Turult kadus üleöö seitse miljonit kuupmeetrit saematerjali. Neil "kuldsetel aegadel" kerkis Soome saetööstustesse investeeritud kapitali tootlus 40%-le , kirjutab leht.

Sanktsioonide puhul võib katkeda ka palgi import Venemaalt, mis võib kaasa tuua märkimisväärse palgi hinna tõusu.

Hetkel kuum