"Prognoos pole realistlik"

Eliisa Matsalu 07. aprill 2014, 16:55

Rahandusministeeriumi kevadine majandusprognoos on pigem optimistlik kui realistlik, arvab LHV analüütik Heido Vitsur.

Rahandusministeerium langetas kevadise prognoosiga majanduskasvu ootusi 1,6 protsendipunkti võrra. LHV majandusanalüütiku Heido Vitsuri sõnul ei sündinud prognoos kaks päeva tagasi, vaid varem, mil olukord oli pisut optimistlikum kui praegu. 

Vitsur lisas, et  hoolimata optimismist vastab rahandusministeeriumi prognoos tolle aja keskmiste teadmiste tasemele. Ka möödunud sügise majandusprognoos oli Vitsuri ütlust mööda positiivsem kui reaalne olukord. „Nad peavadki natuke optimistlikud olema, et meeleolu üleval hoida. Nad ei saa öelda, et kõik on läbi ja kõik on otsas,“ märkis ta ja lisas, et kui ka valitsus ise oma tegevusse ei usuks, oleks olukord päris nigel.

Vitsuri sõnul on kaks parameetrit, mille mõju Eesti majandusele ei osata ega saagi hinnata. Üks neist on Ukraina kriisi mõju, teine Euroopa Keskpanga otsused ja nende mõju avaldumise kiirus Eestis. Mõlema teguri negatiivsed mõjud väljenduvad majanduskasvu aeglustumises või vähemalt stagnaseerimisel. „Võib minna nii paremaks kui ka halvemaks,“ märkis Vitsur.

Vitsuri sõnul on kogu maailmas näha majandusprognooside langetamise trendi, mis näitab, et maailm on kõva pinge all ja valguskiiri ei paista kuskilt.

Rahandusministeeriumi majandusprognoosi järgi on sel aastal oodata hinnatõusu aeglustumist 1,4 protsendini. Kui jätta välja energia, sideteenuste ja toidukaupade hinnad, siis on Vitsuri ütlust mööda Eestis viimased kolm kuud hinnad normaalsel tasemel tõusnud. Näiteks kallinesid toiduained võrreldes veebruariga 0,3 protsenti, mis on  Vitsuri sõnul suur tõus. Muretsema peab Vitsuri sõnul aga selle pärast, et kui Euroopas hakkavad hinnad tõesti langema, siis ei ole ettevõtjatel enam kerge võlgu tasuda. „Võlg on aga igal ettevõtjal,“ märkis ta.

Uue valitsuse lubadusi peab Vitsur realistlikeks, kuid ta leiab, et praeguses majandusolukorras tuleb see osaliselt riigivõla arvel. Summad pole aga Vitsuri hinnangul sugugi suured – tema sõnul on Eesti avaliku sektori võlg Euroopa keskmisest kaheksa korda madalam ja muret tundma ei peaks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. April 2014, 09:13
Otsi:

Ava täpsem otsing