Mis jama katab Eesti Energia?

Harry Tuul 15. aprill 2014, 10:27

Riigikogu majanduskomisjoni juht Kaja Kallas kirjutab oma blogis, et Eesti Energia uudised Auvere õlitehase kohta aastatel 2012-2014 jätavad mulje nagu ei olekski tegemist ühe ja sama tehasega.

"Küll on uudis, et kohe töötab, küll uudis, et ei tööta, küll uudis, et tootis esimese barreli, siis jälle, et hoopis nüüd hakkas tööle, siis, et lükkub edasi," kirjutas Kallas. "Vägisi meenuvad need ka filmidest tuntud PR-soovitused, kus mingit jama tuleb kindlasti positiivse uudisega katta. Mis jama katate?"

Kallas võttis oma postituses lahti Eesti Energia tükeldamise teema. "Väidetavalt võib Elektrilevi eraldamine Eesti Energiast esile kutsuda ettevõtte kuni 938 miljoni ­euroni ulatuvate võlakohustuste ennetähtaegse tagasimaksmise. Kui Elektrilevi eraldamine toob kaasa katastroofi, siis ongi ettevõtte riske valesti hinnastatud ja sisuliselt elektrivõrguga finantseeritud riskikapitali investeeringuid," arvas Kallas.

"Ehk siis nagu ma olen korduvalt öelnud ja kirjutanud: raha jaotusvõrgule on kallim ja raha riskantsete projektide jaoks on odavam. Teised turuosalised peavad tegema sama investeeringu õige riski vastu. See räägib just lahutamise poolt, mitte vastu."

Kallas juhtis tähelepanu, et täpselt sama retoorikat kasutas Eesti Energia Eleringi (ehk põhivõrgu) eraldamise vastu Eesti Energiast. "Ometi põhivõrk eraldati ja hetkel kõik on sama meelt, et see on toonud võrgu töökindlusele ja sellele, et investeeringud tehakse just võrkudesse, väga palju kaasa. Põhivõrgu töökindluse osas ei ole pretensioone ei tarbijatel ega ka tootjatel," selgitas ta.

"Sama ei saa öelda suurima jaotusvõrgu ehk Elektrilevi töökindluse kohta. Pikad elektrikatkestused, alainvesteerimine võrkudesse on suur probleem, mille all kannatavad inimesed, kelleni elekter peaks võrku mööda jõudma."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    16. April 2014, 11:33
    Otsi:

    Ava täpsem otsing